Binnenland
EO

'Waarom geen Veilig Thuis-meldingen bij boerenprotesten?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom geen Veilig Thuis-meldingen bij boerenprotesten?'

Advocaat Juriaan de Vries is woedend over de meldingen die bij Veilig Thuis zijn gedaan na het Extinction Rebellion-protest op de A12. Dat zegt hij in Dit is de Dag. "Het is volstrekt in strijd met hoe er wordt omgegaan met andere demonstraties."

Is het terecht dat de politie kinderen die bij de Extinction Rebellion-demonstratie op de A12 aanmeldde bij Veilig Thuis? (12 september 2023) - Dit is de Dag

Afgelopen weekend werd er door Extinction Rebellion (XR) op de A12 gedemonstreerd tegen fossiele subsidies. Sommige demonstranten namen hun kinderen mee, wat ze soms op een melding bij Veilig Thuis kwam te staan. 'Schokkend', vindt advocaat De Vries, die het bizar vindt dat bij andere demonstraties geen meldingen werden gedaan.

De Vries: "Neem boerenprotesten. De foto’s van kinderen op trekkers, er zijn er legio. Of coronademonstraties, waar ik de politie geen moment heb gehoord over meldingen bij Veilig Thuis. Ook Veilig Thuis zegt: we zien het voor het eerst." Volgens De Vries heeft de politie 'de pik' op XR.

Volgens de advocaat is Veilig Thuis bedoeld om kindermishandeling te melden. Je kind meenemen naar een protest valt daar totaal niet onder.

'A12 was onveilige plek'

Bestuurslid Wim Groeneweg van politievakbond ACP is het oneens met De Vries. Volgens hem worden de meldingen gedaan bij 'onveilige situaties'. Dat was het A12-protest wel degelijk, vindt hij: "De A12 is een illegale plek. De burgemeester had aangewezen dat je daar niet mocht demonstreren en de politie heeft de uitvoerende macht de opdracht om de mensen te verwijderen. Als mensen heel vaak de oproep negeren, kan dat met gepast geweld gebeuren en dat kan traumatiserend zijn voor kinderen."

Volgens Groeneweg, die op X (voorheen Twitter) stelde dat mensen die hun kinderen naar de A12 meenamen 'niet goed snik' zijn, worden de meldingen bij Veilig Thuis automatisch gedaan als er sprake is van een arrestatie. Om deze reden gebeurde het bijvoorbeeld bij boerenprotesten ook nauwelijks: "Bij boerenprotesten werden bijna geen mensen aangehouden", vertelt hij.

'Dochter nam mij mee'

Eén van de demonstranten die met kind op de A12 stond en vervolgens een Veilig Thuis-melding aan zijn broek kreeg, is Rejo Zenger. "Eigenlijk heeft mijn dochter mij meegenomen. Zij maakt zich hier zorgen over. Bij het Jeugdjournaal zag ze een item hierover waar een kind bij was en toen zei ze: dit wil ik ook", vertelt hij.

Hij zegt dat er inderdaad een onveilige situatie was, waardoor zijn dochter een helm droeg. Het risico kwam echter van de politie, vindt hij: "Het geweld van de politie is het enige geweld dat er is. De demonstranten staan op de A12, er staat een orkest te spelen, er wordt met krijt op de grond getekend." De Vries sluit zich hierbij aan: "De politie kiest er zélf voor om een waterkanon in te zetten."

Groeneweg vindt dat Zenger gewoon naar de aangewezen plek had moeten gaan, dan was zijn dochter niet in gevaar gekomen.

Wil jij je mening geven over dit onderwerp? Dit kan op het platform DIT via deze link.

Is het terecht dat de politie kinderen die bij de Extinction Rebellion-demonstratie op de A12 aanmeldde bij Veilig Thuis?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie