Binnenland
NTRPowNed

Nancy verloor haar zoon bij een verkeersongeval: 'Alles is kapot'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nancy verloor haar zoon bij een verkeersongeval: 'Alles is kapot'

Vorig jaar is het aantal verkeersdoden sterk toegenomen. In 2022 kwamen 737 mensen om het leven bij een verkeersongeval. Nancy Scholten verloor haar zoon Darren (23) bij een verkeersongeval en vertelt in 5 Dagen over de impact van het ongeluk. "Ik zie mezelf kapot gaan", vertelt Scholten.

5 Dagen...

Na een avond met vrienden reed Darren in januari van 2023 met een vriendin naar huis. Hij zat op de passagiersstoel toen de auto werd aangereden door een 24-jarige man. De dader was onder invloed en reed 107 tot 132 kilometer per uur op een weg waar 50 is toegestaan. De bestuurster raakte zwaargewond. Darren overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vrije voet

De dader zat eerst maanden vast, maar na de tweede pro forma zitting is besloten dat hij het proces in vrijheid mag afwachten. "Iedereen zag die tweede pro forma als een formaliteit. Ze zeiden dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Maar op het allerlaatste moment kwam hij vrij, omdat hij vader zou worden van een kind en mocht gaan werken om zijn vriendin van inkomsten te voorzien", vertelt Nancy Scholten, de moeder van Darren.

Voor haar en andere nabestaanden kwam dat hard aan. "Het was een trap na in onze ogen. En het heeft ons totaal verwoest."

Stijging verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden in Nederland is vorig jaar met bijna 27 procent gestegen in vergelijking met 2021. Ook is het aantal ernstig gewonden in het verkeer met twintig procent toegenomen.

Scholten staat in contact met een grote groep nabestaanden van verkeersslachtoffers. "Dan heb je het over duizenden mensen. Al die nabestaanden voelen zich compleet in de steek gelaten. En dat kan niet."

Strijd

Volgens Scholten moet er daarom harder worden gestraft. "Ik snap niet waarom dit onder verkeersrecht valt en niet onder strafrecht. Het geeft het gevoel dat mijn kind er niet toe heeft gedaan." Bij het veroorzaken van een dodelijk ongeval door roekeloos rijgedrag kan een celstraf worden opgelegd tot zes jaar.

Scholten blijft daarom vechten voor haar zoon. "Wat voor moeder zou ik zijn als ik niet voor mijn kind vecht tot het bittere eind? Hij was voor mij de liefste zoon die je maar zou kunnen bedenken."

5 Dagen...

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie