Binnenland

Mediaforum over berichtgeving GeenStijl: 'Uit niets blijkt dat de man een terrorist is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum over berichtgeving GeenStijl: 'Uit niets blijkt dat de man een terrorist is'

[KRO-NCRV] Paul Römer, NTR-directeur en Casper Sikkema, hoofdredacteur van VICE, laten er in het Mediaforum geen gras over groeien. De manier waarop sites als GeenStijl en The Post Online omgaan met de aanrijding op Amsterdam Centraal begin juni is 'dubieus', om niet te zeggen 'schandalig'.

De aanleiding voor de discussie is een artikel in de Volkskrant waarin de politie boos is op GeenStijl. De site publiceerde eerder deze week een screenshot van het politiesysteem waardoor de naam en de nationaliteit van de veroorzaker van het ongeluk bekend werden. Het gaat om een man van Marokkaanse afkomst die op 10 juni met zijn Peugeot meerdere omstanders aanreed bij het Centraal Station in Amsterdam. Al snel maakte de politie bekend dat de man een 45-jarige suikerpatiënt is die onwel was geworden achter het stuur.

Complottheorieën van GeenStijl

Volgens GeenStijl is er met het uitlekken van de persoonsgegevens 'alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was'. Sikkema, normaal gesproken een voorstander van GeenStijl, hekelt de berichtgeving van de site met betrekking tot dit incident. ''Al vanaf het begin probeert GeenStijl allerlei complottheorieën te parachuteren. Uit niets blijkt dat de veroorzaker van het ongeluk een terrorist is, maar het feit dat de man de Marokkaanse nationaliteit heeft, is kennelijk genoeg om hem als terrorist te framen", zegt Sikkema.

'Walgelijk clubje provocateurs'

Paul Römer spreekt zich sterker uit. "Het is walgelijk dat een clubje provocateurs dit doet. Die site doet niks anders dan mensen tegen elkaar ophitsen.'' De NTR-directeur vindt de werkwijze van GeenStijl en verwanten eigenlijk geen onderwerp voor het Mediaforum. Volgens Römer is aandacht exact datgene wat dit soort sites willen. "We hebben het er weer over en dat legitimeert ze."

"Elke dag gebeuren er ongelukken maar nooit lees ik in de krant de namen van de veroorzakers, nooit!" Römer is dan ook van mening dat de nationaliteit van de man helemaal niet relevant is. "Het gaat om een zieke man, een suikerpatiënt die iets verschrikkelijks is overkomen."

Politieonderzoek

De politie heeft onderzoek gedaan en volgens de NTR-directeur is er geen enkele reden om de politie niet te geloven. Het feit dat er gedacht wordt: 'het is een Marokkaanse man dus het zal wel om een aanslag gaan' vindt Römer al erg genoeg. Dat een medium dit onderbuikgevoel ook nog eens exploiteert, noemt de NTR-directeur 'heel vuig'.

Bekijk hier het Mediaforum terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie