Binnenland
NOS

Dit heeft Aboutaleb betekend voor Rotterdam: 'Stad is top of the bill'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit heeft Aboutaleb betekend voor Rotterdam: 'Stad is top of the bill'

Na vijftien jaar burgemeesterschap hangt Ahmed Aboutaleb zijn ambtsketen aan de wilgen. In 2008 trad hij aan als burgervader van Rotterdam. "De stad is in zijn tijd positief veranderd", vindt voormalig Leefbaar Rotterdam wethouder Joost Eerdmans.

'De kogel is door de moskee', was de initiële reactie van Leefbaar Rotterdam toen bekend werd dat Aboutaleb de nieuwe burgemeester zou worden. "Die benoeming viel hen toen wel rauw op het dak", weet Eerdmans. Leefbaar-oprichter Sørensen 'had er veel moeite mee', zegt Eerdmans.

Aboutaleb zou de eerste moslimburgemeester van Nederland worden. "Volgens mij zelfs van Europa. Waarom moet dat nou in Rotterdam gebeuren, zei Sørensen toen. Iemand die nog in een Ajax-pyjama slaapt, werd nog gezegd", voegt Eerdmans lachend toe, verwijzend naar Aboutaleb die toen nog in de Amsterdamse politiek zat.

Aandacht voor groot en klein

"In het eerste termijn had hij moeite met een weg vinden", weet Eerdmans. "Hij heeft heel veel energie gestoken om de stad van binnen en buiten te leren kennen; overal te zijn; iedereen te spreken. Hij werd steeds meer iemand die bewonderd werd om zijn werklust, en kwam bekend te staan als iemand met aandacht voor groot en klein. Daar heeft hij de mensen mee voor zich gewonnen."

Een kantelpunt in Aboutalebs politieke carrière, noemt Eerdmans de speech na de aanslagen op Charlie Hebdo. "Daar heeft hij zich zo ontzettend ferm over uitgesproken. 'Als je een satirisch blaadje niet kan waarden, rot dan maar op', zei hij. Dat was erg indrukwekkend."

Burgervader

Dat vindt ook Rotterdams stadsdichter Elfie Tromp. "Die speech is een van zijn hoogtepunten." Maar ook de speech die Aboutaleb op YouTube zette na coronarellen in Rotterdam is bijzonder, vindt ze. "Tijdens de coronarellen maakte hij de term burgervader echt waar."

"Aboutaleb durft dingen te zeggen, ook als dat tegen zijn eigen straatje ingaat", zegt Eerdmans. "Hij is zeer autonoom en ik denk dat mensen dat ook heel erg waarderen; dat Aboutaleb gewoon zegt waar het op staat."

Tromp bewondert zijn uitspraken ook, maar dan vanuit kunstoogpunt. "Het is iemand die - tijdens speeches of optredens - poëzie moeiteloos in zijn taal vervlecht. Wat een rijkheid heeft hij in zijn denken en taal. Als hij spreekt, hangen mensen aan zijn lippen - of je het nu met hem eens bent of niet. Je wil weten wat hij zegt en je luistert."

Aboutaleb-moe

Klaar met Aboutaleb als burgemeester was ze nog niet. "Niet lang geleden stapte Mark Rutte op, die hebben we echt staan wégkijken in Nederland. Aboutaleb zat al vijftien jaar, maar ik was persoonlijk nog niet Abouatleb-moe."

Eerdmans denkt daar anders over. "Ik denk dat hij net iets te lang is blijven zitten, maar dat is meer voor de politiek dan erbuiten. In de stad is hij nog steeds heel populair, maar je voelde de laatste tijd dat er op het stadhuis meer kritiek kwam."

Partners in crime

Eerdmans kwam bij Leefbaar Rotterdam toen Aboutaleb in zijn tweede termijn als burgemeester zat. "Ik kon goed met hem overweg in de raadszaal. Ik deed veiligheid, waar dat meestal een portefeuille voor de burgemeester is. Dat was even wennen voor 'm, maar we zijn partners in crime geworden", zegt hij lachend. "Ik heb daar alleen maar goede herinneringen aan."

In de jaren dat hij met Aboutaleb heeft samengewerkt, heeft hij hem leren kennen als een 'hele slimme, wijze man'. "Hij heeft hele droge humor en is ook erg van de spreuken. Dan kwam hij met een Arabisch gezegde, waarom hij een discussie soms toch zijn kant op kon brengen... een interessant figuur!"

Top of the bill

Een van de dingen waar Aboutaleb vanaf het begin van zijn burgemeesterschap duidelijk over is geweest, is Rotterdam-Zuid. "We moeten Rotterdam-Zuid vooruit helpen, zei hij. Er is de laatste jaren heel veel gebeurd op Zuid. Er komt nog een nieuwe brug aan van Noord naar Zuid, met veel woningen erbij."

"Rotterdam is in zijn tijd positief veranderd. In de jaren 2000 voerde Rotterdam heel veel verkeerde lijstjes aan en nu is de stad top of the bill. Dat komt onder andere door zijn inzet op internationaal en nationaal gebied."

Ahmed Aboutaleb

Ster advertentie
Ster advertentie