Binnenland
AVROTROS

'Laat de bladblazer staan en geef de natuur de ruimte'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat de bladblazer staan en geef de natuur de ruimte'

Gaan jouw nekharen hier al van overeind staan? We zitten middenin de herfst en de tuinen en straten liggen vol bladeren. Tijd om die lawaaierige bladblazer weer in de hand te nemen als het aan veel particulieren en de gemeente ligt. Niet alleen een ergernis vanwege het lawaai, maar ook nog eens slecht voor de natuur, zo waarschuwt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie in Blok&Toine.

"Het lawaai dat zo'n bladblazer geeft, vind ik heel irritant. Het ergste vind ik dat het ook zo slecht is voor de natuur", zegt Bruns. "De gemeenten en particulieren zijn steeds meer bezig met de bladblazer, maar daarmee blaas je het leven en de biodiversiteit weg en dat is zonde."

De voordelen van bladeren in je tuin

Zo zitten er kleine diertjes in de bladeren en die diertjes worden weer door andere dieren gegeten. "Een merel scharrelt tussen de blaadjes en vindt het fijn om daar zijn voedsel te zoeken. Dat geldt ook voor egels."

Bruns legt uit dat al die insecten, bacteriën en schimmels die in die blaadjes zitten ook belangrijk zijn voor de bodem. Voor bijvoorbeeld regenwormen en andere organismen. "Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de stad of je tuin klimaatbestendiger te maken en het water weg kan zakken."

Alternatieven voor de bladblazer

Een effectief alternatief voor de bladblazer, is volgens Bruns de bladzuiger. "Zuig het op en maak er bladcompost van. Dat doe je door de bladeren te verzamelen. Deze stop je vervolgens in een vuilniszak met een beetje vocht. Daarna prik je er gaatjes in en als je het dan een periode laat staan, heb je compost."

Helaas maakt een bladzuiger wel net zoveel lawaai als een bladblazer en ziet hij het liefst dat alle lawaaierige apparaten in de schuur blijven staan en we weer ouderwets met de hark en de bezem aan de slag gaan. "We zijn te veel gewend geraakt aan een tuin die volledig opgeruimd moet zijn. "Het is ook acceptatie van de natuur. We moeten de natuur meer ruimte geven."

'Laat de bladblazer staan en geef de natuur de ruimte'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie