Binnenland
KRO-NCRV

#GeenDorHout: 'Goeie actie, maar heeft het zin?'

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. #GeenDorHout: 'Goeie actie, maar heeft het zin?'

"Ik ben Karin, 48, moeder van twee fantastische zoons. Ik hou van mijn werk en vind het leven prachtig. Ben hersteld na een ernstig ongeluk waarbij ik mijn milt verloor. Ben dus kwetsbaar voor virussen. Nu het land in partymode lijkt, ben ik extra voorzichtig. Maar ik ben #GeenDorHout". Het is een van de vele reacties die dit weekend gedeeld werd op social media. Aanleiding is een column van Marianne Zwagerman in april, waarin ze schreef dat het coronavirus de zeis haalt door "het dorre hout van de samenleving".

Zwagerman vindt dat mensen, vooral jongeren, met de huidige coronaregels te veel moeten opofferen om ouderen te beschermen, terwijl volgens haar het coronavirus vooral voor ouderen dodelijk zou zijn. In de Volkskrant sprak ze dit weekend over wat die column teweeg heeft gebracht.

'Sterke actie'

Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Tubantia, reageert ook op de actie in het Mediaforum van Spraakmakers. "Allerlei mensen lieten zich zien met de boodschap: ik ben dus kennelijk dor hout. Ik vind dat heel sterk. Het maakt toch zichtbaar waarom we met zijn allen die regels moeten handhaven."

Bert Huisjes, omroepbaas van WNL, vertelt dat de actie #GeenDorHout indruk maakt. "Een vrouw van 49 jaar die chemo kreeg en zei: ik ben geen dor hout. En daar heeft ze natuurlijk groot gelijk in", aldus Huisjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch probeert de omroepbaas de bedoeling van Zwagerman uit te leggen. "Ik ken haar wat beter omdat ze directeur was van Telegraaf Media Groep. Marianne heeft een punt willen maken dat zo verschrikkelijk hard binnenkomt bij mensen. Het punt was dat je een hele samenleving op slot zet om een groep te beschermen die uiterst kwetsbaar is. Maar ze heeft dat op een provocerende manier verwoord. Ik vond het veel te heftig. Ze heeft met een kanon op een mug geschoten."

Solidariteit

Zowel Riemsma als Huisjes denken dat jongeren zich weinig van deze actie aan zullen trekken. "De jongeren die het wel doen, waren al voorzichtig. Maar voor een deel van de jongeren zitten de maatregelen niet op het netvlies", zegt Riemsma.

Heeft het zin om aandacht te besteden aan deze actie? "Als er weinig solidariteit is, heeft het geen zin", zegt Riemsma. "De groep 'Geen Dor Hout, met onderliggend lijden, daar moeten we heel voorzichtig mee zijn. We moeten kijken hoe we het voor die groep veilig kunnen houden", aldus Huisjes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie