Binnenland
EO

Nieuwe advocaat Ridouan Taghi: 'Hij is een nette, beleefde meneer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe advocaat Ridouan Taghi: 'Hij is een nette, beleefde meneer'

Als je het nieuws rondom Ridouan Taghi volgt, kan het beeld ontstaan dat hij een soort beest is, maar in de omgang is hij eigenlijk erg netjes en hoffelijk. Dat zegt Michael Ruperti, zijn nieuwe advocaat in het Marengo-proces, in Dit is de dag. "Ik heb hele gemoedelijke gesprekken met hem."

Michael Ruperti is de nieuwe advocaat van Taghi. Wat staat hem te wachten? (31 juli 2023) - Dit is de Dag

Ruperti werd onlangs aangesteld als advocaat van de bekende verdachte, als opvolger van Inez Weski, die wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Hij kreeg een belletje vanuit de gevangenis, vertelt hij: "Een medewerker van de gevangenis vroeg of ik Taghi wilde spreken. Ik dacht meteen: prima, geef hem maar", vertelt hij.

De advocaat twijfelde wel, maar na een persoonlijke ontmoeting besloot hij de zaak aan te pakken. "Als ik met wie dan ook een interactie heb, vind ik dat ik gewoon normaal met iemand moet omgaan. Gewoon beleefdheidsregels, maar ook dat er niks achterbaks plaatsvindt", stelt hij.

Circus Marengo

Ruperti ergert zich wel een beetje aan de massale aandacht die er is voor Taghi en het Marengo-proces. "De naam Taghi wordt overal bijgehaald", vindt hij. Het proces noemt hij 'Circus Marengo': "Er hoeft maar iets aan de hand te zijn en de media komen met heel veel camera's. Ze willen een show en ze willen maar schrijven", stelt hij.

De advocaat mist objectiviteit bij journalisten: "Bepaalde zaken worden niet benoemd, andere zaken worden vergroot. Wat bijna verzwegen wordt is hoe mijn cliënt uit Dubai is gehaald. Het staat vast dat dat juridisch niet eens kan en dat de inlichtingendiensten erbij betrokken waren. Er staat vast dat er martelpraktijken hebben plaatsgevonden. Ik zou willen dat de media daarin duikt."

Michael Ruperti is de nieuwe advocaat van Taghi. Wat staat hem te wachten?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie