Binnenland

Frankrijk biedt excuses aan: We hebben Frans-Guyana verwaarloosd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk biedt excuses aan: We hebben Frans-Guyana verwaarloosd

[NOS] Frankrijk heeft toegegeven dat het departement Frans-Guyana in Zuid Amerika, jarenlang verwaarloosd is geweest. De minister voor Overzeese gebiedsdelen, Ericka Bareights, is naar het land afgereisd: "Na zoveel jaren is het een eer voor mij om verontschuldigingen aan te bieden aan het volk van Frans-Guyana."

De afgelopen week werd het buurland van Suriname platgelegd door massale stakingen en wegblokkades. Steden en luchthavens waren geblokkeerd en een Franse raketlancering kon door de acties niet doorgaan.

De onrust in Frans-Guyana is al heel lang onderhuids aanwezig, zegt de Franse historica en politicologe Françoise Vergès. "Parijs heeft het gebied eerst gezien als slavenplantage, toen als gevangenis van Franse criminelen en nu als raketlanceerbasis. Er is nooit enig besef geweest dat het land zich zou moeten ontwikkelen."

Meer dan de helft van de jonge Frans-Guyanese beroepsbevolking is werkloos, de schooluitval is enorm en 30 procent van de bevolking ontbeert drinkwater en elektriciteit in hun huizen. De criminaliteit is er veel groter dan in Frankrijk. Het leven is er duurder en de salarissen lager. "Het is hoog tijd dat ze vanuit Parijs eens poolshoogte komen nemen over de verschillen tussen het Europese en het Zuid-Amerikaanse Frankrijk", zei de Frans-Guyanese senator Antoine Karam voor de lokale televisie.

Ster advertentie
Ster advertentie