Binnenland
MAX

Je huurhuis verduurzamen, zo praat je met je huurbaas

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je huurhuis verduurzamen, zo praat je met je huurbaas

Energiemaatschappij Essent verhoogt de prijzen, net als veel grote maatschappijen. Constant worden er tips gegeven over het verduurzamen van je huis, zodat je kosten laag blijven. Maar hoe gaat dat als je in een huurhuis woont, en je wilt bijvoorbeeld dubbel glas? Marcel Trip is werkzaam bij de Woonbond en hij vertelt in Villa VdB hoe je het beste een gesprek aan kan gaan met je huurbaas.

Je huurhuis verduurzamen, zo praat je met je huurbaas

Het probleem in de sector

Trip vertelt over het probleem in de particuliere huursector. "16 procent van de woningen in deze sector heeft nog enkel glas in de woonkamer, en bijna een kwart van de woningen heeft enkel glas in de slaapkamer. We hopen altijd dat huurbazen altijd open staan voor een gesprek over verduurzaming met de huurder", legt Trip uit. "Echter horen we vaak dat ze niet open staan voor investeringen."

Het initiatiefrecht

Trip vertelt over het initiatiefrecht, dit is een wettelijk recht waarbij je de verhuurder mag vragen om duurzame aanpassingen aan de woning. "Die wet is wat ouderwets en vaak staat er een huurverhoging tegenover. Doordat het ouderwets is, zijn er nog geen duurzame alternatieven zoals zonnepanelen. Het recht zou aangepast moeten worden naar de standaarden van nu", legt hij uit

Andere opties

"Weinigen gaan naar de rechter, het is namelijk een lastig proces en het is een grote stap. Mensen willen vaak geen druk zetten op hun huurbaas. Wat een andere optie is, is aangeven dat het enkele glas een gebrek is aan de woning. Vaak is er decennia niets gedaan aan het huis, dus daardoor lekt er als het ware warmte. De verhuurder moet dat dan verhelpen, tot die tijd moet er een huurverlaging komen", vervolgt Trip.

"Er zijn huurcommissies, die kan je om raad en advies vragen. Dit is vervolgens ook recht gebonden. Ook zou de politiek een besluit moeten nemen dat enkel glas niet meer kan. Als dat wettelijk gezien aangepast wordt, moet het wel anders."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie