Binnenland
EO

Huurbevriezing voor slecht geïsoleerde woningen? 'Klein offer voor rijke verhuurders'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huurbevriezing voor slecht geïsoleerde woningen? 'Klein offer voor rijke verhuurders'

Om te voorkomen dat veel huurders aankomende winter in een armoedeval komen door de stijgende energieprijzen, pleit econoom Tsjalle van der Burg voor een huurbevriezing voor niet-energiezuinige woningen. "De pijn van de hoge energieprijzen wordt het sterkst gevoeld in slecht geïsoleerde huurhuizen", zegt hij in Dit is de Dag. Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang, vreest dat dit plan ten koste gaat van woningbouw en verduurzaming van huizen.

Laat de huren van de minst energiezuinige woningen (met energielabels D tot en met G) niet stijgen, zo luidt het idee van econoom Van der Burg. "De pijn van de energiearmoede is het ergst in de huizen die het slechtst geïsoleerd zijn. Dus als je de huur bevriest, bestrijd je de armoede daar heel gericht."

Woningnood

Dit plan is tegen het zere been van Jack de Vries, voorzitter van Vastgoed Belang. Hij denkt dat dit plan het nog moeilijker maakt om de woningnood op te lossen. "Dat komt omdat mensen die daarin moeten investeren, of dat nou institutionele beleggers zijn of particulieren, met alle maatregelen die nu op de woningsector afkomen dat risico niet meer aandurven. Dus zijn we op dit moment het paard achter de wagen aan het spannen."

Volgens het kabinet blijven investeerders nodig om de woningvoorraad te creëren en te verduurzamen, zegt De Vries. "Daar is dus kapitaal voor nodig. Als je dat allemaal maar gaat afromen met maatregelen, waarvan dit voorstel er één is, is er dus niet meer geld om te investeren in nieuwbouw, het ombouwen van kantoren tot huizen of juist het verduurzamen van die huizen."

'Beperkt offer'

Volgens Van der Burg vraagt zijn voorstel niet zoveel van verhuurders. "De prijzen van woningen die verhuurders bezitten, zijn de laatste acht jaar met 80 procent gestegen. Zij hebben gemiddeld een gigantische winst gemaakt. De huren die zij in de vrije sector kunnen vragen, zijn veel hoger dan de onderhoudskosten. Het enige wat ik vraag is een beperkt offer van deze groep vermogende mensen. Als je zulke gigantische winsten hebt gemaakt, kan er wel een beetje af en ben je nog steeds geïnteresseerd in het bouwen of kopen van woningen."

De Vries bestrijdt dat beeld en wijst erop dat maar 8 procent van de huurwoningen een huurprijs hebben boven de 1000 euro. "De helft van het woningaanbod van onze leden valt gewoon onder de sociale huursector. Daar wordt niet enorm veel winst gemaakt. Terwijl de overheid veel van ons vraagt, juist om huizen te verduurzamen en om daar in te investeren."

Sociale sector

Het grootste probleem zit inderdaad in de sociale sector, beaamt Van der Burg. "Op die plek pleit ik voor een huurbevriezing, waar de overheid de verhuurders compenseert. Voor die kleine groep met hogere huren van privé-eigenaren pleit ik voor een huurbevriezing, alleen voor de woningen die slecht geïsoleerd zijn. Juist om de eigenaren te stimuleren om te gaan isoleren. Zo gauw ze dat gedaan hebben, kan de huur weer omhoog. Die investeringen zijn rendabel en verhuurders gaan er absoluut niet dood aan."


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie