Binnenland
NOS

Waarom het leger de macht probeerde te grijpen in Gabon

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het leger de macht probeerde te grijpen in Gabon

Gabon is een land waar je eigenlijk nooit wat over leest in de media, maar begin van deze week was dat anders. Het leger van het Afrikaanse land bezette een radiostation en riep de bevolking op om datzelfde te doen bij overheidsgebouwen. De coup mislukte, maar Gabon was even wereldnieuws. Wat weten we eigenlijk van het land?

Wat er aan de hand is in Gabon?

Gabon is een land dat rijker is dan de meeste andere landen in Afrika, zegt Klaas van Walraven van het Afrika Studie Centrum in NOS Met het Oog op Morgen. Het rijkdom komt vooral door de olie die in de grond zit, maar de bodem daarvan is in zicht. "Shell heeft zich twee jaar geleden teruggetrokken. De verwachting is dat over tien jaar de olie in Gabon op is. Het verval is ingezet dus de spanningen worden scherper".

De macht van president Ali Bongo brokkelt dan ook stukje bij beetje af. Hij zit al ongeveer tien jaar in het zadel en daarvoor was zijn vader sinds 1968 president. Steeds meer mensen zijn ontevreden, zegt van Walraven. "Er wordt niet openlijk over de Bongo's gesproken, maar in de relatieve privacy van een taxi durven mensen wel hun mond open te doen. De bevolking is erg verbitterd."

Coup

De poging van het leger om de president Bongo af te zetten mislukte volledig. "Het leger heeft niet echt een traditie van staatsgrepen. Het was buitengewoon knullig georganiseerd." Het leger had alle hulp van de bevolking nodig, maar die kreeg het niet. Daardoor lijkt de machtsperiode van de Bongo's nog niet afgelopen.

Ook de invloed van Frankrijk in het Afrikaanse land is groot. "Franse politici hebben nog steeds banden met Gabonese politici. Er zijn nog Franse oliemaatschappijen en de Fransen hebben nog steeds een forse militaire basis in hoofdstad Libreville." De Franse regering heeft eerder deze week de couppoging veroordeeld. Het is voor Frankrijk belangrijk dat het rustig blijft in het land.

Het ziet er niet naar uit dat er snel democratische verkiezingen zullen komen in Gabon. "In 2016 werden de verkiezingen gewonnen door veel trucs en fraude." Ook de oppositie is niet sterk genoeg om de heerschappij van de familie Bongo te doorbreken.

Ster advertentie
Ster advertentie