Binnenland
AVROTROS

Hoe vieren moslims nu de ramadan? 'Juist nu gevoel van saamhorigheid belangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vieren moslims nu de ramadan? 'Juist nu gevoel van saamhorigheid belangrijk'

Voor veel Nederlanders begint vanavond de ramadan. Waar normaal gesproken deze vastenmaand uitbundig met familie en vrienden wordt gevierd, door samen te bidden en samen te eten na zonsondergang, zal het nu een stuk soberder verlopen. "Het is belangrijk om dat gevoel van saamhorigheid te versterken, juist nu."

Er ontstaan er ook veel mooie initiatieven om toch dat gevoel van saamhorigheid te versterken. Zo is de Rotterdamse Ayça Inan-Öztürk met het idee gekomen om gezamenlijk 'coronaproof' de ramadan te vieren. "Het belangrijkste is dat je mee kan doen op jouw manier. Ook is het goed om te onthouden dat we hier samen doorheen gaan en we elkaar daarin steunen."

Lampjes ophangen

De Rotterdamse van Turkse komaf wilde eerst een street iftar organiseren. Doordat corona roet in het eten gooide, ontstond een ander idee. "Ik bedacht me ineens hoe leuk het zou zijn als iedereen lampjes ophangt in de tuin, op het balkon of bij het raam. Vervolgens doen we die lampjes op de tijd van het verbreken van het vasten (om 21:00 uur) drie keer aan en uit", legt Ayça uit.

De ramadan heeft ze ook een keer in Turkije gevierd. "Met onze auto met Nederlands kenteken werden we door iedereen begroet, doordat de automobilisten daar hun knipperlichten aan en uit deden. Zodoende ben ik geïnspireerd en kwam ik met dit initiatief", vertelt Ayça. Ook het klapmoment voor de zorg was voor haar heel indrukwekkend.

Beter persoon worden

De ramadan staat voor veel moslims in het teken van eten en gezelligheid, maar voor Ayça is dat niet het enige. "Het is een maand van bezinning. Je probeert in deze maand een beter mens te worden en dat een jaar lang vol te houden. Het geloof geeft mij in de coronacrisis rust en zorgt voor meer tijd voor elkaar." Die positiviteit wil ze ook overbrengen met haar actie.

Normaal gesproken viert Ayça de ramadan samen met familie en vrienden, maar ze vreest dat het nu een stuk lastiger wordt om die afleiding te zoeken.

"Naar de bioscoop of moskee voor het nachtgebed, gaat nu niet meer. Ik hoop dat het daarom niet een moeilijkere maand wordt." Met haar idee probeert de Rotterdamse er nu een positieve draai aan te geven. "Iedereen mag mee doen met de actie: #samenramadanvieren."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie