Binnenland
WNL

VVD: Flevoland moet één van de Defensieprovincies van Nederland worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Flevoland moet één van de Defensieprovincies van Nederland worden

Als het aan de VVD ligt, wordt Flevoland één van de Defensieprovincies van Nederland. Dat vertelt Silvio Erkens, de defensiewoordvoerder namens de liberalen, in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Lelystad Airport is bij Defensie in beeld om militaire vliegtuigen te stationeren. Erkens vindt het een lastige kwestie, maar tegelijkertijd "logisch" dat het ministerie naar die locatie lijkt. "Je hebt plek nodig in Nederland om met die F-35's te vliegen en om ze te stationeren."

Hij zegt het ook logisch te vinden, omdat een groot deel van het vliegveld al is aangelegd en omdat er al geld in is geïnvesteerd. "Als het dan een nuttige toepassing krijgt, bijvoorbeeld voor Defensie, dan moet je daar serieus naar kijken. Dat is een goede stap."

Flevoland Defensieprovincie

De provincie Flevoland is naast een vliegveld, ook voorzien van een grote kazerne. "Het was het idee van Defensie om daar heel veel verschillende onderdelen van het leger bij elkaar te brengen, zodat ze goed kunnen samenwerken."

Moet Flevoland dan dé Defensiepolder van Nederland worden? "Een aantal provincies is geschikt om de komende jaren in te investeren vanuit Defensie", zegt Erkens. Bijvoorbeeld voor oefenruimtes, een kazerne en de defensie-industrie. "Het kan één van de Defensieprovincies worden", concludeert hij.

Erkens benadrukt dat ook andere locaties in Nederland geschikt zouden zijn voor het huisvesten van militairen. Hij wil op die manier de reisafstand voor militairen zoveel mogelijk beperken. "Want dat is voor militairen, met name als ze en gezin krijgen, een van de grote vertrekredenen."

Silvio Erkens (Defensiewoordvoerder VVD): 'Flevoland moet één van de Defensieprovincies worden' (13 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie