Buitenland
WNL

Duitse veiligheidsdiensten op scherp vanwege mogelijke aanslagen vanuit de lucht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse veiligheidsdiensten op scherp vanwege mogelijke aanslagen vanuit de lucht

Het duurt niet lang meer tot het EK voetbal in Duitsland losbarst. Maar met tien speelsteden in het gehele land, zijn er ook tien potentiële doelwitten voor terroristen, vertelt terrorisme-expert van de Universiteit Leiden Jelle van Buuren in de podcast Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

De Duitse inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan op scherp. Volgens Van Buuren is de beveiligingsoperatie gecompliceerd, doordat de diensten zich moeten focussen op meerdere plaatsen. "In feite zijn het tien doelwitten, dus dat betekent dat aan alles wat je kunt inzetten ter verdediging ook zal moeten spreiden over de tien speelsteden. Dat betekent dat er meer gereisd zal worden, er wordt veranderd van hotels en mensen zijn veel op straat."

#24 - Het Misdaadbureau: Terroristen dreigen EK Duitsland met drones aan te vallen ‘Veiligheidsdiensten staan op scherp’ (S03) - Het Misdaadbureau

Voorafgaand aan het voetbaltoernooi houden de diensten alles dus nauwlettend in de gaten. "Er wordt sterk naar mensen gekeken. Daar zou je het uit moeten kunnen halen op het moment dat er wel iets gebeurt", vertelt Van Buuren. "Maar vervolgens ook op de dagen zelf: de roadblocks, toegangscontroles, screenen van mensen die toegang hebben tot de gevoelige centra, zichtbare en onzichtbare beveiliging. Eigenlijk wordt alles uit de kast getrokken wat voor handen is."

Granaat uit de lucht

De voorzitter van de Duitse politiebond Gerwerkschaft der Polizei (GdP) oppert inmiddels voor een totaal vliegverbod van drones. De kans op een aanslag vanuit de lucht is ook groot, vertelt drone-expert Mark Voskuijl. "We zien eigenlijk al sinds een jaar of tien dat islamitische groeperingen en terreurorganisaties in het Midden-Oosten met toenemende mate gebruik maken van drones om doelwitten aan te vallen. Het zijn niet alleen organisaties uit de jihadistische hoek, maar ook misdaadorganisaties in Mexico en dergelijke."

Zo'n aanslag is makkelijk voor te bereiden, vreest Voskuijl. "Die commerciële drones zijn voor iedereen te krijgen. Dan denk je aan quadcopters met propellers waarmee je leuke filmbeelden kunt maken. Maar die kan je ook vrij eenvoudig ombouwen tot iets heel vervelends. Door er bijvoorbeeld een granaat aan te hangen die je op een locatie laat vallen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie