Binnenland
NOSNTR

VVD de grootste onder scholieren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD de grootste onder scholieren

Scholieren en mbo-studenten hebben bij de scholierenverkiezingen de meeste stemmen gegeven aan de VVD. De partij is in de speciale verkiezing voor scholieren met 32 zetels de grootste partij geworden. De tweede plaats is voor D66, met 27 zetels. Daarna volgt GroenLinks met 24 zetels.

Op de vierde en vijfde plek staan de PVV en Forum voor Democratie, met 10 en 8 zetels. Opvallend genoeg haalt Volt daarna 7 zetels, eentje meer dan het CDA dat er met slechts 6 zetels bekaaid vanaf komt bij de scholieren.

Met deze uitslag zouden de scholieren 21 partijen de Kamer in stemmen. Nieuwkomers die nu nog niet in de Kamer zitten zijn de Piratenpartij (3 zetels), Bij1 (2 zetels), JA21 (2 zetels), de BoerBurgerBeweging (2 zetels), Jezus Leeft (1 zetel) en Jong (1 zetel). Ook De Feestpartij, van Johan Vlemmix, zou genoeg steun genieten van de scholieren om de Kamer in te komen, met 2 zetels.

Dit jaar waren er bijna 50.000 deelnemers aan de scholierenverkiezingen van ProDemos, het Haagse instituut dat onder meer verantwoordelijk is voor de Stemwijzer en rondleidingen op het Binnenhof. Dat is een stuk minder dan vier jaar geleden, toen er 140.000 leerlingen meededen. Volgens de organisatie is de lagere opkomst voornamelijk het gevolg van de pandemie. "Scholen vinden het moeilijker om de verkiezingen te organiseren", zegt Heleen Wever van ProDemos, die erop wijst dat de afgelopen maanden onzeker was of scholen open konden gaan.

scholieren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie