Binnenland
NOS

Politie: 'Handhaven afstandsregel heeft geen prioriteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie: 'Handhaven afstandsregel heeft geen prioriteit'

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, maar de anderhalvemetermaatregel nog wel geldt, zal de politie daar niet streng op gaan controleren. De 'normale' criminaliteit begint weer toe te nemen en ook de digitale criminaliteit eist meer aandacht van de politie.

Video niet beschikbaar

"In eerste instantie blijft het de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om zich daaraan te houden", zegt Willem Woelders, nationaal commandant voor de coronacrisis bij de politie in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor de politie heeft dit geen prioriteit en we hebben er ook de capaciteit niet voor om het overal te controleren."

Compenseren

Corona heeft het afgelopen jaar een enorme werkdruk opgeleverd bij de politie en die moet nu gecompenseerd gaan worden. "We moeten nu de collega's ook rust en vakantie geven zodat ze weer bij kunnen komen", aldus Woelders. Daarnaast zijn er bij de politiekorpsen volgens hem ook nog zo'n 200.000 overuren die gecompenseerd moeten worden.

Bovendien begint volgens Woelders de 'normale’ criminaliteit weer toe te nemen en ook de digitale criminaliteit eist meer aandacht van de politie. “Op dat pakket zullen wij onze rol moeten pakken.”

Ster advertentie
Ster advertentie