Binnenland
NOS

Russisch schip mag eindelijk vertrekken uit Zeeuwse haven

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Russisch schip mag eindelijk vertrekken uit Zeeuwse haven

Een Russisch vrachtschip mag vertrekken uit Terneuzen. Door financiële problemen bij de Russische rederij lag het schip sinds mei vast in de Massagoedhaven. De rederij heeft een lening gekregen, waardoor het schip verder mag varen.

Russisch schip mag eindelijk vertrekken uit Zeeuwse haven

In september was de situatie van de bemanning van het schip nog vrij uitzichtloos. Er was een tekort aan eten, maar ook aan medicijnen. Medewerkers van het schip zouden medische en psychische problemen hebben. Het Varenscentrum Terneuzen heeft de Russen de afgelopen maanden begeleid. Werknemers van het centrum hebben gisterenavond afscheid genomen van de Russen die op het schip werken.

De bemanning kon het schip in die zeven maanden wel verlaten, maar koos daar niet voor. Zeelieden doen dan afstand van hun rechten en moeten zelf opdraaien voor de kosten van hun reis naar huis. Bovendien krijgen ze dan geen salaris meer. "Aan de ene kant zijn ze blij dat ze mogen gaan varen", zegt Leontine Verhoef van het Varenscentrum in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er is nog geen definitieve beslissing gevallen waarna ze naartoe moeten. Ze gaan nu richting Denemarken om daar voor anker te gaan, maar daarna is nog niks bekend."

Contact

Het Varenscentrum heeft de afgelopen maand de bemanning van het schip zowel geholpen met praktische zaken als geestelijke ondersteuning gegeven. "Wij kunnen als we thuiskomen onze dag bespreken met onze partner. Zij zitten negen maanden dicht op elkaars lip. Dan wil je wel eens iemand anders zien", zegt Verhoef.

Het Varenscentrum verwacht nog in contact te blijven met de bemanning van het Russische schip. Ze hebben met verschillende schepen nog een goede band en zullen ook het schip dat maanden in de haven van Terneuzen heeft gelegen blijven volgen.

Ster advertentie
Ster advertentie