Burgemeester Eindhoven over corona-zomer 'dit muisje kan staartje krijgen'
- Nieuws
- Burgemeester Eindhoven over corona-zomer 'dit muisje kan staartje krijgen'
Vanavond komt het Veiligheidsberaad voor de laatste keer bijeen in een wekelijks overleg en voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft beloofd taart uit te delen om dit te vieren. Dit vertelt John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven. "Maar we blijven alert en waakzaam", zegt Jorritsma in het programma 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Eerste weekend met nachtleven
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kijkt met “dubbele gevoelens” terug op afgelopen weekend, waar voor het eerst de kroegen en nachtclubs weer open mochten gaan. “In mijn stad heeft het duizenden en duizenden mensen op de been gebracht zonder excessen.”
Maar de anderhalvemeter-maatregel werd niet in acht genomen en ook niet iedereen had een negatief testbewijs op zak. “Er ligt nu meer verantwoordelijkheid bij de burger en bij de ondernemers zelf en daarmee nemen we een gecalculeerd risico. Ik maak me daar wel zorgen over, want "dit muisje kan nog een staartje krijgen", aldus de burgemeester van Eindhoven.
Maar er is volgens Jorritsma ook geen andere route die er bewandeld kan worden. Hij is het dan ook eens met de versoepelingen van de maatregelen. Behalve “sluitingen en beperkingen” heeft hij als burgemeester geen andere middelen om de verspreiding te stoppen. "We moeten dit risico met zijn allen nemen. Ik zie geen alternatief". Toch belooft Jorritsma hard op te treden tegen de zogenaamde “free-riders” van mensen die zich niet aan de maatregelen zullen houden. “De horeca-bazen vragen dat aan mij en dat doe ik ook”, besluit Jorritsma.
1,3 miljard
Jorritsma wil zich ook inzetten om de cyber-crime aan te pakken. Samen met de andere regioburgemeesters, de top van het OM, advocaten en de Raad van de rechtspraak pleit hij voor een extra investering van 1,3 miljard om de rechtsstaat te behouden. “Ik denk dat er hier heel veel verborgen criminaliteit is die u en ik nauwelijks zien, maar die onze rechtsstaat wel in gevaar brengen”, aldus de burgemeester. Bij die onzichtbare criminaliteit moet je denken aan aanvallen op de financiële sector die vooral vanuit het buitenland op Nederland af komt. “Daar moeten we niet naïef in zijn”, zegt Jorritsma.
Die extra investering zou wat Jorritsma betreft vooral moeten worden ingezet voor extra politie om de criminaliteit, en met name de cybercriminaliteit, aan te pakken. Want niet alleen grote bedrijven, maar ook onze ambtenarij is slachtoffer van hacks. Jorritsma: “Op het stadhuis wordt er elke dag een poging gedaan ons te hacken. Wij zijn permanent een doelwit.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.