Binnenland
AVROTROS

Steeds meer geluiden van kindermisbruik binnen Jehovah's Getuigen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer geluiden van kindermisbruik binnen Jehovah's Getuigen

Hadassah Wiersma, die opgroeide als Jehovah's getuige, werd tien jaar lang misbruikt door een oom en tante. Ze vertelt haar verhaal bij Radio EenVandaag. "Van buiten was ik altijd aan het lachen, maar van binnen ging ik kapot."

Er klinken steeds meer geluiden dat er sprake is van grootschalig kindermisbruik binnen de Jehovah’s Getuigen. Stichting Reclaimed Voices verzamelde de afgelopen maanden 286 verhalen van voorbeelden hiervan, waarvan het verhaal van Wiersma er één is. De Jehovah's Getuigen zelf willen geen onafhankelijk onderzoek uit laten voeren. Hilde Bakker is onderzoeker naar misbruik in kerkelijke kringen bij Movisie. "Misbruik gebeurt overal: in de sport, in de filmwereld, in de kerk. Het probleem bij gesloten gemeenschappen als Jehovah’s Getuigen is dat zij een eigen rechtssysteem hebben."

Video niet beschikbaar

'We zijn familie, dus dan doe je dat maar'

Op haar zevende is het haar oom die voorstelt Hadassah naar bed te brengen. Voor het slapengaan vertelt hij een zelfverzonnen verhaaltje. "Mijn lichaam werd onderdeel van het verhaal, zodat hij me kon betasten." Toen haar oom en tante trouwden, kregen ze een eigen huis waar Hadassah mocht blijven logeren. "Toen begon de werkelijke ellende. Ik moest zonder pyjama tussen hen in slapen." Dat naakt slapen wordt al snel meer. "Ik vond het raar, maar dacht: het zal wel oké zijn. We zijn familie, dan doe je dat maar."

Als Hadassah achttien is, breekt ze. Ze ontmoet iemand die haar helpt te praten. Het balletje begint zo te rollen: haar ouders komen te weten wat er gebeurd is en op die manier komt het ook bij de organisatie van Jehovah’s Getuigen terecht.

Reactie Jehovah's Getuigen

"Het is lastig om iets over het door de stichting genoemde aantal meldingen te zeggen, omdat verdere details ons niet bekend zijn. Wij hebben niet de illusie dat seksueel kindermisbruik helemaal te voorkomen is, maar kunnen wel vaststellen dat het binnen ons kerkgenootschap om incidenten gaat. Hoewel wij geen statistieken bijhouden is het aantal meldingen van seksueel kindermisbruik dat wij in de loop van de afgelopen tientallen jaren hebben ontvangen gering. Wij herkennen ons dan ook niet in het door de stichting gecommuniceerde aantal. Een onafhankelijk onderzoek zou ons inziens daarom ongegrond en buitenproportioneel zou zijn." Lees de volledige reactie bij EenVandaag.

Geen veroordeling

Binnen de Jehovah’s begint een ‘comitézaak’, een rechtszaak die binnen de gesloten gemeenschap van Jehovah’s Getuigen plaatsvindt. Hierbij worden ouderlingen van de Jehovah’s ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Uiteindelijk kan besloten worden een beschuldigde te straffen, bijvoorbeeld door restricties (iemand mag bepaalde functies niet meer uitvoeren), ontheffing uit een officiële functie binnen de Jehovah’s, of uitsluiting. Dat laatste is de zwaarste straf die Jehovah’s opgelegd kunnen krijgen en houdt in dat ieder contact met de uitgeslotene vermeden dient te worden.

Uitsluiting kan ongedaan gemaakt worden als een veroordeelde berouw toont naar de gemeenschap. In de zaak van Hadassah worden haar oom en tante een tijdje uitgesloten, maar binnen een paar maanden weer opgenomen in de gemeenschap omdat ze berouw tonen. Het toont een groter probleem bij de Jehovah’s: ze proberen de problemen binnenhuis op te lossen, waardoor gemeenten bijvoorbeeld geen informatie krijgen over vermeende kindermisbruikers.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie