Binnenland
AVROTROS

'Misbruikzaak kerk Pennsylvania past in Nederlands patroon'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Misbruikzaak kerk Pennsylvania past in Nederlands patroon'

In de VS zijn schokkende details over seksueel misbruik door priesters in de staat Pennsylvania naar buiten gekomen. Daar komt nog bij dat hooggeplaatste kerkleiders in de staat en van het Vaticaan het misbruik tientallen jaren stil hielden. Zo noemde de kerk het misbruik ‘spelletjes’ en ‘ongepast gedrag’, terwijl het ging om seksueel misbruik en verkrachting van kinderen. Robert Chesal bracht in Nederland het misbruikschandaal in de katholieke kerk aan het licht: "Dit verbaast me niet."

Het is niet voor het eerst dat een onderzoekscommissie concludeert dat de kerk moedwillig het misbruik in de doofpot stopte. De commissie Deetman concludeerde in 2011 dat Rooms-katholieke ordes, congregaties en bisdommen in Nederland wisten van het misbruik van minderjarigen in katholieke instellingen. De kerk wilde schandaalvorming voorkomen, aldus de commissie. Daarom cultiveerde de kerk tot de jaren '60 een noodzaak van saamhorigheid en eendracht en een taboe op seksualiteit.

Robert Chesal, destijds verslaggever van de Wereldomroep: "Het rapport uit Amerika verrast me niet. Het past in het patroon dat ik in Nederland in 2010 ook ontdekte", aldus Chesal, dus nu voor de NOS werkt en zich nog steeds verdiept in het onderwerp. "Ook Deetman vertelde dat bisschoppen, zoals die van Rotterdam, gesprekken hadden met ouders van kinderen die misbruikt waren om ze over te halen niet naar de politie te stappen. Ook voerden ze gesprekken met politie en justitie om zaken te laten seponeren."

Instructies uit Rome

Uit het rapport uit Pennsylvania blijkt dat kerkleiders op dezelfde manier handelen. "Dat patroon kan geen toeval zijn. Dan komen de instructies uit Rome", aldus Chesal. In 2010 werd kardinaal Simonis in het tv-programma Pauw en Witteman bevraagd over het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. "Wir haben es nicht gewusst", zei de kardinaal toen. Chesal wist niet wat hij hoorde:"Mijn mond viel open toen ik Simonis zag. Zo’n dubbelzinnige, ongepaste uitspraak. En ook gewoon onwaar. Simonis heeft het wel degelijk geweten."

Chesal gelooft niet dat de Katholieke Kerk nu anders handelt. "De huidige Paus heeft niks veranderd." Dat de Paus bijvoorbeeld wel het ontslag van de omstreden Australische aartsbisschop Wilson heeft geaccepteerd, was puur omdat hij niet anders kon, denkt Chesal. "De Paus wordt dan echt gedwongen." Hij verwacht nog meer soortgelijke rapporten. "Dit was niet het laatste rapport. We kunnen heel wat verwachten uit Chili. Daar is het onderzoek in volle gang."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie