Binnenland
NOS

Bangkok bereidt zich voor op uitvaart Bhumibol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bangkok bereidt zich voor op uitvaart Bhumibol

De Thaise hoofdstad Bangkok bereidt zich voor op de uitvaart van de overleden koning Bhumibol morgen. Het gebied rondom het speciaal gebouwde crematorium is vandaag opengesteld en er zitten al tienduizenden mensen langs de route van de rouwstoet, ziet NOS-correspondent Michel Maas.

"Duizenden mensen zaten vanaf gisteren al te wachten in de stromende regen voor de toegangspoorten van het gebied", vertelt Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Rondom het crematorium is nu nog weinig te doen. De meeste activiteit is in het koninklijk paleis, waar Bhumibol ligt opgebaard. Daar wordt gebeden en zijn speciale diensten en rituelen."

Morgen wordt Bhumibol gecremeerd, meer dan een jaar na zijn overlijden. De uitvaart begint met een rouwstoet om zeven uur 's ochtends. Daar zijn zestien koninklijke families bij aanwezig. Ook koningin Máxima is te gast.

Zwart

"Bijna iedereen in Bangkok loopt in het zwart", ziet Maas. "Dat is een vreemd gezicht want daardoor vallen die paar toeristen in veelkleurige shirts erg op. Verder zijn door heel Bangkok rouwslingers opgehangen en staan bij elke foto van Bhumibol verse bloemen."

Rondom het crematorium worden 200.000 rouwende mensen verwacht. Het terrein is daarom streng beveiligd. "Daar komt geen auto door. Je moet langs een haag van agenten. De Thai doen er alles aan om te zorgen dat er niets mis kan gaan."

Bangkok bereidt zich voor op uitvaart Bhumibol

Ster advertentie
Ster advertentie