Binnenland
KRO-NCRV

'Aboutaleb heeft een volstrekt legitiem punt over avondklok rond ramadan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aboutaleb heeft een volstrekt legitiem punt over avondklok rond ramadan'

Uitspraken van burgemeester Aboutaleb over de avondklok rond de ramadan, zorgen voor negatieve reacties van onder andere de PVV en Leefbaar Rotterdam. "De burgemeester heeft toch een volstrekt legitiem punt. Ik snap niet dat het ineens verboden is om hoop uit te spreken", zegt Gijs Groenteman in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak zich uit over de ramadan, de vastenmaand voor moslims, en de drang die onder mensen zal bestaan om dan familie te bezoeken. "Vasten duurt tot een uur of negen, half tien. En we hebben toch 1 miljoen mensen in Nederland die daaraan meedoen. Het wordt dus voor heel veel mensen ingewikkeld om zich eraan te houden", zei Aboutaleb bij het Veiligheidsberaad.

"Nooit hoorden we Aboutaleb over de avondklok", reageerde PVV-leider Geert Wilders op Twitter. "Het maakte hem niets uit, maar nu het over moslims en de ramadan gaat maakt hij zich ineens grote zorgen." Volgens Wilders zou dit discriminerend zijn naar niet-moslims.

'Juist begrijpelijk'

Hoofdredacteur van Nieuwsuur, Joost Oranje, vindt het juist begrijpelijk dat de burgemeester hier de aandacht op vestigt. "Dit is een grote gebeurtenis en hij is verantwoordelijk voor de openbare orde, ook nog eens in een stad waar dit heel erg speelt."

"Het wordt voor veel mensen ingewikkeld. Dat is wat hij zegt en dat is zo", gaat Oranje verder. "Hij zegt: laten we hopen dat de cijfers beter zijn zodat we kunnen versoepelen. Hij zegt niet: het is moeilijk voor mensen om zich aan de regels te houden, dus laten we versoepelen."

'Volstrekt legitiem'

Interviewer Gijs Groenteman sluit zich daarbij aan. "Het is toch een volstrekt legitiem punt. Ik snap niet dat het ineens verboden is om hoop uit te spreken. Dat was bij Black Friday zo, bij Kerst. Ik vind het een heel keurige uitspraak en ik snap dat hij het hoopt."

"Volgens mij deed premier Rutte hetzelfde rond Kerst. De hoop uitspreken op meer bezoek als de besmettingscijfers het toelaten", zegt Groenteman. "Als het nu niet zo blijkt te zijn, dan zal dat niet zo zijn. T.z.t. zal blijken of die hoop bewaarheid wordt."

Nadruk op regels

Aboutaleb had misschien iets meer nadruk kunnen leggen op het scenario waarin het niet mogelijk blijkt en kunnen zeggen dat het sowieso onwenselijk is om met grote groepen in een gesloten ruimte dichtbij elkaar te zitten, stelt Oranje. "Dat is natuurlijk voor niemand de bedoeling. Niet met Pasen, niet met Kerst en niet met de ramadan."

Dat het nu zo geïnterpreteerd wordt dat Aboutaleb dit specifiek benoemt omdat het om moslims gaat, zegt volgens Oranje iets over "de gevoeligheid en de tijd waarin we leven". "En dat je als burgemeester daar misschien toch nog meer rekening mee moet houden en erbij moet zeggen: houd je aan de regels."

Het Mediaforum met Gijs Groenteman en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie