Binnenland
MAX

Houtkachels populairder dan ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Houtkachels populairder dan ooit

Het is hartje zomer, maar door de stijgende gasprijzen zijn de houtkachels momenteel niet aan te slepen. De levertijd is zomaar een paar maanden. Maar dit zorgt ook voor onrust bij tegenstanders van de houtkachels. In Villa VdB een gesprek met Gert Kooij van de haard- en kachelbranche.

De verklaring van de populariteit is de huidige oorlog in Oekraïne. “Mensen willen minder afhankelijk zijn van Russisch gas en minder gas verbruiken in verband met de kosten,” aldus Kooij. De zorgen bij Kooij komen vooral doordat mensen niet goed weten hoe ze moeten stoken. “Alles begint bij een goede installateur. En als je een goede installateur hebt dan wordt je ook goed voorgelicht. Niet alles kan je in de kachel gooien. Het is hetzelfde als bij een auto, niet alle auto’s kunnen met alle brandstoffen volgetankt worden.”

Loofhout

Afval stoken, is bijvoorbeeld niet geschikt om te stoken. Loofhout uit vrijwel heel Nederland is volgens Kooij juist wel geschikt om te verbranden. “Zorg er wel goed voor dat het droog hout is. Dus ga niet zomaar hout gaan sprokkelen in het bos. Het hout dat je daar kan vinden is volgend jaar pas geschikt om te stoken.”

Overlast

Het Longfonds is niet blij met de populariteit van het stoken en laat weten dat stoken schadelijk kan zijn voor de longen, ook voor mensen in de omgeving. Volgens het fonds komen mensen soms hun huis niet meer uit in verband met de overlast van het stoken die ze ervaren. Kooij deelt die zorg. “Wij delen die zorg, wij trekken samen op en willen de komende periode die samenwerking verbeteren.”

Houtprijzen

Voor de meeste huizen in Nederland geldt als je de stook als lokale verwarming inzet (de woonkamer verwarmd), je goedkoper uit bent dan met gas, aldus Kooij. De houtprijzen stijgen ook mee, maar nog niet zo hard als de gasprijzen. Hout is er daarnaast op dit moment voldoende. De aanvoer vanuit het buitenland stagneert wel. Kooij roept op goed te kijken naar de beschikbare houtvoorraad die er is, ook goed ingezet wordt.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie