Binnenland

Stookalert: 'Laat bij deze weersomstandigheden de kachel uit'

AVROTROS
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stookalert: 'Laat bij deze weersomstandigheden de kachel uit'

Stook jij de kachel 's avonds ook al lekker hoog op? Het RIVM kondigde afgelopen weekend voor de provincies Groningen en Drenthe een stookalert af. Een waarschuwingsdienst om te voorkomen dat mensen hout gaan stoken bij ongunstige weersomstandigheden. Waarom mogen we juist op dat moment onze kachel niet laten branden? Dat vertelt Gert Kooij van Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) in Stax&Toine.

NHK heeft een eigen stookalert ontworpen. Het doel van het stookalert is om de stoker een handvat te bieden wanneer het handig is om niet te stoken en daarmee woonoverlast in de omgeving te voorkomen.

Hoe werkt het stookalert?

Gert Kooij van Stichting NHK: "Het stookalert werkt op parameters die gericht zijn op de windsnelheid en luchtvochtigheid. Met kleuren groen en oranje geeft het stookalert aan of de weersomstandigheden goed zijn om de kachel aan te steken."

Geeft het rookalert oranje aan? Dan betekent dat hoge luchtvochtigheid en lage windsnelheden wat ervoor zorgt dat de rook lang blijft hangen. Dat is een waarschuwing om de kachel even niet aan te steken.

Groen betekent genoeg wind en geen bovenmatige luchtvochtigheid en dus een veilige weerssituatie om de kachel lekker te laten branden.

Verantwoord stoken

Gebruik je de kachel als hoofdverwarming? Dan zul je bij winterse temperaturen de kachel waarschijnlijk ook willen gebruiken, ook al geeft het stookalert code oranje. Om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken, kun je volgens Kooij op een aantal dingen letten.

"Zorg ervoor dat je goed droog hout gebruikt en vermijd afvalhout. Stook de kachel zodanig dat hij zo min mogelijk rook veroorzaakt. De kachel moet heel snel op temperatuur komen, dan veroorzaak je weinig rook uit je schoorsteen."

Wat geeft het stookalert vandaag aan? Het stookalert van Stichting NHK is nu nog alleen beschikbaar via een website. Kooij hoopt binnenkort de stookalert-app beschikbaar te hebben.

Denk aan de omgeving

"Ieder verbrandingsproces is slecht als je te veel giftige stoffen binnen krijgt", zegt toxicoloog Martin van den Berg in dit artikel. Dat geldt ook voor het verbranden van hout. Door het stoken van hout via de kachel komt er onder andere fijnstof in de lucht terecht.

Fijnstof vergroot de kans op allerlei ziekten zoals: kanker, long- en hartaandoeningen. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Houd dus rekening met je omgeving en zet de kachel niet aan wanneer het stookalert afgaat en de rook extra lang blijft hangen door slechte weersomstandigheden.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie