Binnenland
NOS

60 procent verpleegkundigen had ooit last van seksueel ongewenst gedrag: 'Schokkend beeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 60 procent verpleegkundigen had ooit last van seksueel ongewenst gedrag: 'Schokkend beeld'

Bijna 60 procent van de verpleegkundigen en verzorgden heeft ooit te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, concludeert vakbond NU'91 uit een ledenpeiling. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met voorzitter Stella Salden over de cijfers en bevindingen.

"Vaak zijn het seksueel getinte opmerkingen. Opmerkingen als ‘je mag wel bij mij in bed komen liggen’ of ‘zuster wil je me beneden even wassen’. Maar helaas ook vaak veel aanrakingen die ongewenst zijn. Of situaties dat er gewoon porno wordt opgezet, of iemand naakt de deur opendoet."

"We hebben heel veel voorbeelden gekregen. Dat is echt een schokkend beeld", zegt Salden. "We weten dat het probleem niet nieuw is, maar dat het toch nog zo vaak voorkomt, hadden we niet verwacht."

Gedragscode

"Bijna 70 procent van de ondervraagden weet niet dat er een gedragscode is. Ook niet wat de consequenties zijn als er gemeld wordt dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag is. Er komt onvoldoende aandacht voor. Het kan ook zijn dat werkgevers dit niet willen melden en het onder de pet houden, omdat men bang is dat dit het imago van hun instelling schaadt."

Salden: "Maar het is heel erg belangrijk dat het bespreekbaar gemaakt wordt en dat iedereen weet dat er een gedragsprotocol is. En als dat er niet is dat het zo snel mogelijk wordt opgesteld."

Veiliger

"Het fijne daarvan is dat je weet waar je terechtkan. Patiënten moeten ook voorgelicht worden welk gedrag wel en niet geaccepteerd wordt. Zodat iedereen weet wat de gedragsregels zijn, ook voor collega’s en leidinggevenden. Dat maakt de situatie veiliger voor verpleegkundigen omdat ze weten: dit gedrag is niet normaal is, hoort er niet bij en hoef ik ook niet te accepteren."

"We zien het zeker bij jonge zorg- en verpleegkundigen. Zij hebben zo'n situatie nog niet veel meegemaakt en kunnen niet goed inschatten wanneer iets dreigt naar ongewenst gedrag. Zij hebben vaak ook veel meer last van machtsverhoudingen", aldus Salden.

r1jn nu'91

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie