Binnenland

Ongelijke gezondheidskansen vrouwen: 'Dit kan leiden tot vroegtijdig overlijden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongelijke gezondheidskansen vrouwen: 'Dit kan leiden tot vroegtijdig overlijden'

[AVROTROS] Vrouwen leven langer dan mannen, maar wel in slechtere gezondheid. Ze slikken meer medicijnen dan mannen en hebben meer last van bijwerkingen. Het vrouwenlichaam werkt nu eenmaal anders dan het lichaam van de man. Toch worden vrouwen niet apart meegenomen in medisch onderzoek. Ze krijgen geen behandeling en diagnose op maat, maar worden behandeld als mannen.

Minister Schippers trekt 12 miljoen euro uit voor genderspecifieke onderzoeken. Vanaf maart gaan deze onderzoeken van start om te zorgen dat vrouwen gelijke gezondheidskansen krijgen. Radjesh Manna, projectleider gender en gezondheid bij ZonMW, legt uit op welke gebieden er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om gezondheid. "Vrouwen hebben zestig procent meer kans op bijwerkingen. Vrouwen gebruiken veel meer medicijnen en ook nog eens meer tegelijkertijd. Ook wordt bijvoorbeeld reuma vaak gemist bij vrouwen. Nu zie je dat er pas de discussie wordt gevoerd over het feit dat mannen en vrouwenlichamen niet hetzelfde zijn."

Quote

Onderzoeken in Nederland zijn voornamelijk op mannen gericht

Radjesh Manna, projectleider gender en gezondheid bij ZonMW

Volgens Manna zijn onderzoeken binnen de zorg voornamelijk gericht op mannen. Dit kan grote gevolgen hebben voor vrouwen. "Zo worden bijvoorbeeld diagnoses niet of te laat gesteld, slaan behandelingen niet en kan dit uiteindelijk leiden tot vroegtijdig overlijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Migraine heeft een grote impact op mijn leven

Hottie Wiersma, migraine-patiënte.

Hottie Wiersma leidt aan migraine en is te gast in Radio EenVandaag. Volgens Wiersma heeft de migraine een grote impact op haar leven. "Het heeft gevolgen voor mijn sociale leven en gezin. Ik ga minder de deur uit." Manna stelt in de uitzending dat migraine bij vrouwen een andere uitwerking heeft dan bij mannen. "Bij vrouwen heeft het voornamelijk te maken met hormonen, maar wat nou precies het verband is dat wordt nu onderzocht."

Er zijn geen specifieke medicijnen die een migraineaanval kunnen voorkomen, maar je kunt wel medicatie slikken tijdens een aanval om het te stoppen. "Dus men weet wel wat er gebeurt als ik een aanval krijg, maar niet goed hoe dat komt. Het is fijn dat daar nu onderzoek naar gedaan wordt."

Volgens Manna wordt er nu gestart met het onderzoek. "Er wordt op dit moment informatie verzameld over wat we allemaal weten over vrouwen en migraine. Op basis van deze informatie kunnen we kijken welke kennis er nog ontbreekt en verder onderzoek doen."

Met de campagne 'Behandel me als een dame' roept WOMEN Inc. professionals op om het verschil tussen mannen en vrouwen in de praktijk beter te maken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie