Binnenland

'Ultrasone blafstopper is niet diervriendelijk

foto: Pixabay/2cheapfoto: Pixabay/2cheap
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ultrasone blafstopper is niet diervriendelijk

[AVROTROS] De blafstopper belooft om het blaffen van je hond te verminderen. Het witte kastje activeert een ultrasoon geluid als je hond blaft. Hondendeskundige Martin Gaus vindt het een dieronvriendelijk product.

Webwinkel 2cheap.nl legt uit hoe het werkt als we een belletje naar de klantenservice doen. "U kunt het apparaat gewoon ergens ophangen. Het apparaat wordt dan geactiveerd. Op het moment dat de hond blaft zal het apparaat een geluid uitstoten en eigenlijk op het moment dat de hond zou blaffen, hoort u de hond te corrigeren." Op de vraag of het een vervelend geluid is voor de hond zegt 2cheap: "Nee, want het is alleen een correctietoon. Dus dat is hetzelfde als je tegen een hond zou zeggen: 'foei' of 'apport' of wat dan ook."

Hoe lang je de blafstopper moet gebruiken is volgens 2cheap afhankelijk van de hond. "Sommige honden reageren er heel snel op, anderen wat langzamer. Mocht het zo zijn dat uw hond er wat langzamer op reageert, dan zou het ongeveer na een week, met de training erbij, moeten werken."

'Niet diervriendelijk'

Hondendeskundinge Martin Gaus vindt de blafstopper niet diervriendelijk. "De hond zal de toon herkennen als hij begint te blaffen, maar hij snapt niet wat er gebeurt. Een hond heeft voorspelbaarheid en training nodig. Dat is dit niet. Sommige honden blaffen zo hard dat ze de toon niet horen, dus dan heeft de blafstopper ook geen nut."

'Hond kan vervallen in oud gedrag'

Volgens Gaus is de toon zelf niet zo zeer het probleem. "Het is meer dat je de hond in onwetendheid laat. Door een hoge toon te laten horen krijgt hij geen duidelijkheid. Dan kan een hond vervallen in oud gedrag." Als je bijvoorbeeld je hond net hebt geleerd dat hij niet op de meubels moet kauwen, vervolgens hang je die blafstopper op, gaat de deurbel, denkt de hond dat hij niet mag blaffen en omdat hij afleiding zoekt, gaat hij weer kauwen op de meubels.

Gaus vertelt dat door een hoge toon te laten horen, honden angstig worden en daardoor stoppen met blaffen. "De hond weet niet waar het geluid vandaan komt."

Wat werkt wel?

Je kan het blaffen beter afleren door goed gedrag te belonen. "Geef je hond veel aandacht als hij niet blaft. Als hij blaft moet je het negeren. Dit kan je ook leren tijdens het spelen met je hond."

Reactie 2cheap

De webshop zegt dat ze nooit mensen, dieren en of de natuur willen schaden met hun product. Mede naar aanleiding van de reactie van Martin Gaus heeft 2cheap de blafstopper uit het assortiment gehaald.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie