Binnenland
NOS

Duikers en artsen in Thailand op weg voor nieuwe reddingsoperatie

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duikers en artsen in Thailand op weg voor nieuwe reddingsoperatie

In Thailand zijn duikers en artsen weer de grot ingegaan. Bij elkaar is het een team van 24 leden. Ze hopen vandaag vier tot zes jongens naar buiten te krijgen. Gisteren werden de eerste vier jongens gered; zij liggen in het ziekenhuis.

De duikers die gisteren actief waren, worden ook nu weer ingezet. Dat gebeurt volgens de minister van Binnenlandse Zaken omdat zij inmiddels weten wat de omstandigheden in de grot zijn en hoe ze de jongens het beste naar buiten kunnen begeleiden.

Wanneer de duikers weer de grot ingaan en de reddingsoperatie hervatten is nog niet bekend. Gisteren werd de operatie gestaakt om de duikers rust te geven en de duikflessen langs de route te vervangen. Dat laatste proces is nog bezig.

"Het is een absolute race tegen de klok", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Als de regen echt doorzet, dan loopt de grot helemaal vol. Vanochtend is het gestopt met regenen dus dat is een opsteker voor de missie."

Nog acht jonge voetballers en hun coach zitten vast in de grot. Ze worden straks ieder begeleid door twee duikers. "Als ze er vandaag zes uithalen, dan blijven er drie over. Die drie zijn verzwakt. De waterpompen kunnen dan vandaag en morgen het waterpeil op het absolute minimum brengen zodat die drie er gemakkelijker uit kunnen komen.

Vannacht hard geregend

De vier al geredde jongens zijn nog niet herenigd met hun familie. Die wacht totdat zij de tieners in het ziekenhuis in Chiang Rai kunnen bezoeken. De jongens maken het naar omstandigheden goed en ondergaan aanvullende medische controles.

Vannacht heeft het hard geregend in het gebied. Het is niet bekend wat dat betekent voor de omstandigheden in de grot. Het voetbalteam zit al meer dan twee weken vast. Ze werden verrast toen de grot door zware regenval deels onder water liep.

Ster advertentie
Ster advertentie