Binnenland
NOS

Sint-Maarten weer een stap dichter bij Nederlands hulpgeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-Maarten weer een stap dichter bij Nederlands hulpgeld

Het parlement van Sint-Maarten heeft ingestemd met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De oprichting daarvan is de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld aan het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld.

De Integriteitskamer moet corruptie tegengaan door erop te letten dat het geld goed wordt besteed. Het besluit van het parlement moet nog wel worden bekrachtigd door de gouverneur en de waarnemend premier van Sint-Maarten.

"Er zijn de afgelopen jaren nogal wat rapporten verschenen waarin toch wel duidelijk werd dat het eiland een probleem heeft met corruptie. De integriteitskamer moet je eigenlijk zien als een extra slot op de deur", legt correspondent Dick Drayer uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Verdienen

"En zeker nu er 550 miljoen euro die kant op gaat, staat iedereen klaar om wat te verdienen aan die hulp. Dan is het wel handig als er een extra slot op die deur zit."

Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is tevreden dat het parlement heeft ingestemd, zegt hij tegen persbureau ANP. Hij noemt het "een belangrijke stap om aan de slag te gaan met de wederopbouw van Sint-Maarten en inwoners te helpen met het opnieuw opbouwen van hun bestaan".

Ster advertentie
Ster advertentie