Binnenland
BNNVARA

'Het is een soort moderne slavernij en het toezicht schiet tekort': arbeidsmigranten in Nederland

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een soort moderne slavernij en het toezicht schiet tekort': arbeidsmigranten in Nederland

Weinig loon, zware arbeidsomstandigheden en slechte woonvoorzieningen. Vorige maand kwam Emile Roemer al met harde conclusie, maar we hebben er een probleem bij: de bedreiging, intimidatie en zelfs mishandeling van vakbondsmedewerkers die opkomen voor de belangen van deze arbeiders. Bart Plaatje, campagneleider bij de FNV, Arne Gorter, vakbondsman FNV en Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP schoven aan in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Gorter ging afgelopen vrijdag op bezoek bij een arbeidsmigrant op een bungalowpark in Wezep. Hij kwam een boodschappenpakket afleveren bij een man die ontslagen was: "De arbeiders die daar wonen betalen huur, dus zij hebben het recht om bezoek te ontvangen, maar toen we er waren, werd de weg versperd en werd ons verteld dat we het park moesten verlaten. Daar gingen wij niet in mee en er ontstond een discussie. Die liep zo hoog op dat ik een tik kreeg van de beheerder van het park.

Schandalig

Plaatje: “Als wij op een locatie komen en we willen met een arbeidsmigrant praten is er altijd iemand die ervoor wil zorgen dat we weer weg gaan. Dit is de eerste keer dat iemand uit ons team geslagen wordt." Van Dijk vult aan: "Ik ben zelf ook een keer van een zo'n park afgestuurd. Het is echt schandalig wat er gebeurt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is een soort moderne slavernij", vindt Van Dijk. "Deze uitzendbureaus en eigenaren willen geen pottenkijkers. Die willen die arbeidsmigranten zo goed mogelijk kunnen uitbuiten. Er is een soort schaduwwereld in Nederland van honderdduizenden arbeidsmigranten die zo goedkoop mogelijk gehuisvest worden en te werk worden gesteld. Het toezicht schiet op alle manieren tekort." Plaatje vult aan: "Wij doen er als FNV alles aan om deze wereld zichtbaar te maken. Er moet ingegrepen worden."

Verdienmodel

"Er wordt een verdienmodel beschermd. Daar komt die grimmigheid vandaan", vertelt Plaatje. Van Dijk vult aan: Het is een verdienmodel van die uitzendbureaus. Die zijn vaak huisvester en werkgevers. Wij zeggen, net als de FNV: scheidt bed en baas. Dat brengt de arbeiders echt in een afhankelijkheidssituatie die je niet wilt hebben. Als wij daar toezicht op gaan houden vinden ze dat niet leuk en kan je blijkbaar zelfs klappen krijgen."

Quote

Het is te zot voor woorden.

Van Dijk

Open en transparante controle

Het belangrijkste is dat er open en transparant gecontroleerd moet kunnen worden. Van Dijk: "Ik wil dat Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, verantwoordelijkheid gaat nemen. Op 16 december voeren wij een debat over de aanbevelingen van Roemer. Ik ga dan Kamervragen stellen over dit zoveelste incident met intimidatie. Ik wil dat Koolmees de aanbevelingen overneemt zoals wij als SP doen: 'Houd toezicht, zorg voor gelijk loon voor gelijk werk en zorg voor goede huisvesting'. De aftandse vakantiehuisjes of hotels waar je niet dood gevonden wilt worden is te verschrikkelijk. Ik ben daar geweest, het is te zot voor woorden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Zij hebben het recht op een vakbond"

Of Gorter nog een keer naar zo'n park zou gaan? "Er is geen haar op mijn hoofd die erover denkt om ook maar een centimeter aan de kant te gaan. Ik zal nooit wijken voor intimidatie van een werkgever of accommodatie beheer om bij die mensen te komen. Zij hebben het recht op een vakbond."

Gorter: "Een van de reacties van mijn collega was wel tekenend, die zei: 'Het moest er een keer van komen'. Dat is hoe vaak dit gebeurt, dus incidenten zijn het niet."

Vakbondsmedewerkers die opkomen voor arbeidsmigranten worden bedreigd en mishandeld

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie