Binnenland
EO

Zo'n 200 keer per jaar code geel, code oranje of code rood: 'Al die weercodes, stop ermee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo'n 200 keer per jaar code geel, code oranje of code rood: 'Al die weercodes, stop ermee'

Het is massapsycholoog Hans van der Sande al jaren een doorn in het oog: onze overdreven omgang met het weer. Code rood, code oranje, code geel, tegenwoordig wordt er heel vaak zo’n waarschuwing afgegeven. "De mensheid bestaat al 200.000 jaar en we hebben het goed overleefd zonder enige invloed van codes. Zeker als je het alarmcode noemt, is het nodeloos indrukwekkend", zegt hij in Dit is de dag.

Het regent weerwaarschuwingen: zijn ze altijd nodig? (10 januari 2024) - Dit is de Dag

Storm Henk werd aangekondigd met code oranje, de gladheid werd vier dagen aangekondigd met code geel en ook de gevoelstemperatuur die nu heerst, was code geel. Van der Sande ergert zich eraan dat mensen niet meer zelf nadenken. "De noodzaak om over je eigen leven na te denken, wordt overgenomen door allemaal beslissers", vindt hij. "De maatschappij is geen organisatie die gemanaged moet worden, we moeten voor elkaar zorgen!"

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan via het platform DIT.

'Code geel stelt niks voor'

Meteoroloog en NOS-weerman Marco Verhoef bagatelliseert de kleurcodes. Zeker code geel, zoals die nu werd afgegeven. "Code geel stelt relatief gezien niet heel veel voor. Het is 'let op', niet meer dan dat", legt hij uit. "Het is een huis-, tuin- en keukenwaarschuwing." De codes zijn gewoon objectief vastgesteld: als de temperatuur onder een bepaalde waarde duikt, komt er zo’n code geel.

Het probleem zit wat hem betreft bij journalisten, die van die code veel meer maken dan het is. "Gisteren zag ik op een website van een regionale omroep: 'ER IS EEN WEERALARM AFGEKONDIGD, CODE GEEL!' terwijl het geen weeralarm is, het is een huis-, tuin en keukenwaarschuwing." De term 'weeralarm' geldt overigens pas bij code rood. "Dan is er écht wel wat aan de hand", aldus Verhoef.

Jaarlijks worden er zo'n 200 codes uitgegeven: het ene jaar iets minder, het andere jaar iets meer. Dat is inderdaad wel wat veel, vindt Verhoef. Hij snapt dat er wel wat 'deflatie' plaatsvindt van de codes. "Misschien moeten we het geen waarschuwing noemen. Ik heb op de radio bijvoorbeeld gezegd: 'het vriest een paar graden, het waait erbij, het wordt koud, dus trek even wat aan. Dat is hetzelfde als een waarschuwing, maar dan met andere woorden."

Het regent weerwaarschuwingen: zijn ze altijd nodig?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie