Economie
EO

Vorstverlet? 'Niet overdrijven, hè!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vorstverlet? 'Niet overdrijven, hè!'

Vakbond FNV pleit voor duidelijke regels rondom buiten werken met vorst. "Lang in de kou werken levert gezondheidsschade op, tot een hartstilstand toe", zegt bestuurder Kitty Jong in Geld of je leven. Op de app van Radio 1 heerst er onbegrip: "-3 is toch niet zo extreem?"

Gevoelstemperaturen van -15: kan je dan nog buiten werken? (9 januari 2024) - Geld of je leven

In de cao van de bouw is vorstverlet gewoon geregeld, vertelt Jong. "Als de gevoelstemperatuur -6 is of lager, wordt het werk officieel stilgelegd", vertelt ze. Als het minder koud is, moeten werknemers af en toe naar binnen kunnen en warme dranken krijgen. "Het is geen kwestie van ongemak, we doen er lacherig over, maar het is gewoon gevaarlijk om langdurig in de kou te zijn. Als je onderkoeld raakt, raak je gedesoriënteerd en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden."

Ietsje harder lopen

Verschillende werknemers zijn het niet eens met Jong. Marktkoopman Kees Bogerd vindt het allemaal 'heel goed te doen'. "Met thermokleding gaat het prima. Je bent gewoon lekker bezig." Ook gondwerker Elvis Kimmel vindt de oproep wat overdreven. "Gewoon een stapje harder lopen. Ik ben goed gezind en ik heb een mutsje op. De zon schijnt, ik ben er eigenlijk heel positief over", zegt hij in de uitzending.

Op de app van Radio 1 regent het reacties. Luisteraar Erik noemt de oproep 'betuttelend': "Hoe doen mensen het in Scandinavië? Ligt dan heel het land stil?" vraagt hij retorisch. Luisteraar Jacob wijst erop dat mensen op wintersport ook de hele dag naar buiten gaan: "Ook bij -10." Luisteraar Evert voegt eraan toe: "Wel kunnen schaatsen bij een ijsdagje, maar niet kunnen werken. Niet overdrijven hè!"

Jong blijft bij haar punt: "Het gaat er niet om wat iemand vindt. Het gaat erom wat objectief de verantwoordelijkheden zijn van een werkgever. Die regels zijn in een cao niet voor niks afgesproken. Wij zeggen dat ze eigenlijk niet van een cao afhankelijk moeten zijn, maar voor iedereen moeten gelden."

Buitenwerkers in de kou

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie