Binnenland
WNL

Burgemeester Groningen Koen Schuiling: 'Minder dan 50 procent vertrouwen in ruimhartige afhandeling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Groningen Koen Schuiling: 'Minder dan 50 procent vertrouwen in ruimhartige afhandeling'

De burgemeester van Groningen Koen Schuiling heeft voor "minder dan 50 procent" vertrouwen dat het kabinet het dossier Groningen netjes zal afhandelen. "De gesprekken verlopen moeizaam. Ik merk weinig van de ruimhartigheid", vertelt de burgemeester in het WNL-radioprogramma Sven op 1. De provincie Groningen presenteerde recent een eisenpakket van minstens 30 miljard euro ter compensatie voor de jarenlange gaswinning.

Dat gebrek aan vertrouwen heeft te maken met het verleden, vertelt de burgemeester. "We hebben meerdere malen aan de bel getrokken voor de gevolgen die de aardbevingen hadden. Meer dan alleen de schade, maar ook wat het voor gezinnen betekent. Er zijn vaker beloftes gedaan maar niet nagekomen.”

Debat

Morgen en overmorgen debatteert de Tweede Kamer met de enquêtecommissie Groningen. Er zijn nog veel vragen over het snoeiharde rapport dat de commissie eind februari presenteerde. Zo luidde de conclusie dat de veiligheidsbelangen van de Groningers stelselmatig zijn genegeerd.

De burgemeester verwacht dat de kosten naast het eisenpakket van 30 miljard nog verder zullen oplopen: "We weten niet precies hoe groot het bedrag zal zijn en welke schade nog zal optreden. Ik snap dat er fixatie is op een bedrag. We hebben een sociaal bedrag maar wat er niet in zit is afwikkeling van schade die nog gaat ontstaan. Als je gaswinning nu stopt, dan is de kans op een aardbeving nog ruim aanwezig."

Kritisch op kabinetsleden

Schuiling is kritisch op leden van het kabinet: "Ik constateer dat verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn best doet, maar ik zie weinig beweging bij andere leden van het kabinet." Zo heeft de burgemeester zijn partijgenoot (VVD) Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, daar vaker op aangesproken. "Dan blijft het stil", aldus de burgemeester.

Ter Apel

Schuiling is ook voorzitter Veiligheidsregio Groningen en heeft nauw contact met staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg. Die waarschuwde eerder over een tekort aan opvangplekken vanaf 1 juli. Bij Schuiling staan de beelden van Ter Apel van afgelopen zomer nog op zijn netvlies. "Ik maak mij aan de ene kant heel veel zorgen over aankomende zomer. Het is beroerd dat de spreidingswet nog niet de behandeling heeft gehad in de Kamer. Aan andere kant hebben we al als Veiligheidsregio Groningen afspraken met het Rijk gemaakt per categorie asielzoeker wat we aankunnen."

Beelden van afgelopen zomer waar mensen in het gras lagen, zal Schuiling niet tolereren. "In Ter Apel zullen die beelden er niet komen, omdat we afspraken hebben met het Rijk. Op het moment dat het dreigt zal er een oplossing voor moeten komen."

Koen Schuiling (burgemeester van Groningen) over ereschuld voor Groningers (11 april 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie