Binnenland
WNL

Wethouder Handhaving Rotterdam: 'Voetbalgeweld is al tientallen jaren een probleem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wethouder Handhaving Rotterdam: 'Voetbalgeweld is al tientallen jaren een probleem'

Vincent Karremans, VVD-wethouder Handhaving in Rotterdam, noemt voetbalgeweld een 'structureel probleem'. "Het gooien van aanstekers gebeurt elke week. Het is een fundamenteel probleem en speelt al tientallen jaren", aldus de wethouder aan tafel bij WNL In de Kantine.

Ajax-speler Davy Klaassen kreeg woensdag tijdens de bekerwedstrijd tegen Feyenoord een aansteker tegen zijn achterhoofd gegooid. Hij bloedde flink, waarna beide ploegen het veld verlieten. De wedstrijd lag een half uur stil, maar werd daarna weer hervat. Op basis van camerabeelden had de politie in de tussentijd de 32-jarige verdachte opgepakt.

De Wolf

Na het incident liep assistent-trainer van Feyenoord John de Wolf het veld op met een microfoon: "Supporters, tussen aanhalingstekens, aan die kant", richtte De Wolf zijn woorden richting een bepaald vak in het stadion. "Gebruik je verstand godverdomme. Zorg dat er niks meer op het veld komt en zorg dat je achter het team blijft staan. We hebben jullie steun allemaal keihard nodig, want wij willen er weer voor gaan. Gebruik je verstand!"

"Ik denk dat het goed was dat De Wolf direct een tegengeluid gaf. Maar het is niet zo alsof dit het probleem oplost", reageert Karremans. "Dit is een fundamenteel probleem dat veroorzaakt wordt door een kleine groep die het verziekt voor de rest." De wethouder vervolgt: "De meeste Rotterdammers hadden de volgende dag ook geen kater van het verlies van de wedstrijd, maar van het incident."

Verbindend

Volgens Gabriella Esselbrugge, hotelondernemer in Giethoorn, moet voetbal vooral 'verbindend zijn'. "Mensen lijken uit te zijn op rottigheid en als ze dan naar buiten mogen dan gaat het verstand uit. Een beetje kattenkwaad kan geen kwaad, maar dit is geen kattenkwaad meer."

Voetbalbond KNVB heeft inmiddels strengere regels aangekondigd en ook minister van Justitie Dilan Yeşilgöz wil de protocollen die de veiligheid moeten bewaken, tegen het licht houden.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie