Binnenland
NOS

Wanhopige woningzoekenden opgelicht door frauduleuze bemiddelingsbureaus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanhopige woningzoekenden opgelicht door frauduleuze bemiddelingsbureaus

De politie heeft gisteren vijf woningen en kantoren in Den Haag doorzocht in verband met een onderzoek naar fraude met sociale huurwoningen. Frauduleuze bemiddelingsbureautjes beloven dat ze woningzoekenden sneller aan een sociale huurwoning kunnen helpen.

Wanhopige woningzoekenden opgelicht door frauduleuze bemiddelingsbureaus

De bureautjes vervalsen documenten, zoals inkomensformulieren van de Belastingdienst. Daardoor lijkt het alsof woningzoekenden minder dan 45.225 euro bruto per jaar verdienen, en in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. "Die mensen worden verleid door zo'n bemiddelingsbureau dat zegt dat ze het binnen een paar maanden kunnen regelen", zegt Jolanda van Loon van Woonnet Haaglanden. "Daar worden duizenden euro's voor betaald."

Honderd huurders betrapt

Van Loon merkt dat er de afgelopen twee jaar steeds meer van dit soort bureautjes actief zijn. Tot nu toe betrapte het Woonnet honderd huurders met valse papieren. "Ik heb begrepen dat het best trieste gevallen zijn. Het zijn mensen die echt hard op zoek zijn naar een woning", zegt Van Loon.

De woningzoekenden denken aan een woning geholpen te zijn, maar verliezen vaak alsnog hun huis. "We ontdekken regelmatig onrechtmatige huurders, en dan worden ze op straat gezet. Die mensen zijn dan echt alles kwijt", zegt Van Loon.

De medewerkers van het Woonnet hebben de handen vol aan de frauduleuze bemiddelingsbureautjes. "Wij controleren als een soort detectives of de formulieren echt zijn", zegt Van Loon. "Vervalsingen worden steeds slimmer, we moeten steeds nauwkeuriger kijken of er bijvoorbeeld andere lettertypes zijn gebruikt. Het kost medewerkers veel extra tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie