Binnenland
WNL

'Niet vergeten dat overheidssteun gefinancierd moet worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet vergeten dat overheidssteun gefinancierd moet worden'

"De overheid geeft nu veel geld uit om de economie te ondersteunen in de coronacrisis, maar we moeten niet vergeten dat dit uit de overheidskas komt. Uiteindelijk moet dit via belastinggeld weer gefinancierd worden in de private sector", dat zegt hoogleraar sociologie Ruud Koopmans in WNL op Zaterdag.

Video niet beschikbaar

"Grote multinationals zijn er ontzettend goed in om relatief weinig belasting te betalen. Daarom komt dit later voor een groot deel ten laste van ondernemers en de privésector", zegt Koopmans.

"Om die reden moeten we de economie niet in een te diepe crisis laten storten. We moeten uitkijken dat we niet vergeten van wie we afhankelijk zijn, en er voor zorgen dat de rekening niet eenzijdig bij bepaalde groepen terecht komt."

‘Coronacrisis laat zien wie écht belangrijk is’

Koopmans zegt ook hoopvol te zijn dat een selecte groep met hogere beroepen, de 'avant-garde kosmopolieten', gaat inzien wie echt belangrijk is in de samenleving. Hij doelt hiermee op mensen die in de vitale sector werken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie