Binnenland
EO

Imam Elforkani wil in elke Nederlandse stad een moskee met buitenlandse financiering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Imam Elforkani wil in elke Nederlandse stad een moskee met buitenlandse financiering

Hoe erg is buitenlandse financiering en inmenging in moskeeën? Die vraag staat centraal bij de parlementaire ondervragingscommissie die deze week is begonnen. Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee, vertelt in Dit Is De Dag dat er vergevorderde plannen zijn voor meer Nederlandse moskeeën die vanuit het buitenland gefinancierd worden.

De Blauwe Moskee in Amsterdam stond vandaag centraal bij de ondervragingscommissie. Elforkani noemde de ondervraging intimiderend: "Er zat veel onkundigheid bij de commissie, ze haalden begrippen door elkaar en belemmerden mijn collega Jacob van der Blom in zijn antwoorden."

In elke grote stad

Elforkani ziet geen bezwaren tegen de buitenlandse financiering van moskeeën. "Het klopt dat de Blauwe Moskee ook betaald is met buitenlands geld, maar wij zijn trots op onze moskee. Het is een succesvolle formule."

Een formule die Elforkani graag verder uitbouwt: "Er zijn vergevorderde plannen om binnenkort een nieuw islamitisch centrum te openen in een van de Nederlandse steden, ook betaald vanuit het buitenland. De komende tien jaar willen we in vrijwel elke grote Nederlandse stad een moskee neerzetten met buitenlandse financiering. Moskeeën waar Nederlandse moslim een hun islam kunnen beleven." De focus zal bij de financiering op Koeweit liggen, liet Elforkani weten.

Alarmerend

Oud PvdA-Kamerlid en integratiedeskundige Keklik Yücel verscheen ook voor de ondervragingscommissie. Zij noemt de plannen van Elforkani alarmerend: "De vrijheid van godsdienst is mij dierbaar, maar financiering uit onvrije landen gaat vaak gepaard met dwang. Imams worden door de landen inhoudelijk gestuurd. Het creëert een mix van superioriteitsdenken en vijandsbeelden", zegt Yücel in Dit is de Dag.

Hoe erg is de buitenlandse inmenging en financiering van moskeeën?

Ster advertentie
Ster advertentie