Binnenland

Vliegveld Twente krijgt ontheffing om dieren te verjagen

BNNVARA
foto: Fotograaf Jeannette Parramorefoto: Fotograaf Jeannette Parramore
  1. Nieuwschevron right
  2. Vliegveld Twente krijgt ontheffing om dieren te verjagen

Vliegveld Twente heeft een ruime ontheffing gekregen om dieren te verjagen of zelfs dood te schieten wanneer de verkeersveiligheid in het geding is. In het gebied rond het vliegveld zijn juist in overleg met de provincie dassen uitgezet. Faunabeschermers hebben bezwaar ingediend en in Vroege Vogels legt Gerard Berendsen van Dassenwerkgroep Twente waarom hij de ontheffing veel te ruim vindt.

Verjagen of schieten

Op de lijst staan 22 vogelsoorten die mogen worden afgeschoten. Naast de das geldt dat ook voor de eekhoorn, haas, konijn, ree, wild zwijn, steenmarter en vos. De provincie wijst erop dat de ontheffing alleen geldt in het omheinde gebied grenzend aan de start- en landingsbanen. Daarnaast is het zo dat de beheerder eerst moet proberen te verjagen en pas in een uiterste geval mag schieten.

Harm Niesen van Faunabescherming zegt dat er allerlei beschermde diersoorten op de lijst staan en dat niet wordt onderbouwd waarom die de vliegveiligheid in gevaar brengen. Faunabescherming heeft de rechtbank gevraagd om vooruitlopend aan de rechtszaak een ordemaatregel te treffen. Die zou moeten inhouden dat de ontheffing niet geldig is tot de uitspraak in de voorlopige voorziening. De rechtszaak dient 14 mei in Zwolle.

Schieten als uiterste maatregel

De provincie Overijssel zegt dat dieren alleen in een uiterste geval mogen worden doodgeschoten. Maar die kans is klein, want het hek dat het gebied afscheidt houdt al veel dieren tegen. Harm Niesen en Gerard Berendsen laten zien dat het hek ondeugdelijk is, want hier en daar hebben dieren al openingen gemaakt.

Als reactie op de rechtszaak, aangespannen door Faunabescherming, zegt de provincie Overijssel het volgende: " de ontheffing zal niet worden gebruikt tot twee weken na de beslissing op de bodemprocedure. Oftewel de behandeling van het bezwaarschrift. Alleen het verjagen en mogelijk schieten van reeën blijft mogelijk."

Maandagavond kwam daar onverwachts toch een besluit vanuit de provincie. Op de website van RTV Oost staat dat de vergunning die de provincie had verleend voor het schieten van dieren op Vliegveld Twente, deels is ingetrokken naar aanleiding van een bezwaar dat de Faunabescherming had ingediend tegen de vergunning.

De provincie gaat nu eerst de bezwaarschriften afhandelen, maar dat kan lang gaan duren. Er zou dinsdag nog een rechtszaak zijn, maar het is nog onduidelijk of die nog wel doorgaat.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie