Binnenland

'Onbegrijpelijk dat Philip Roth nooit een Nobelprijs heeft ontvangen'

NTRNOS
foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onbegrijpelijk dat Philip Roth nooit een Nobelprijs heeft ontvangen'

De overleden Amerikaanse auteur Philip Roth wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Amerika. Dat hij nooit de Nobelprijs voor de literatuur kreeg is voor documentairemaker Hans Fels onverteerbaar.

"Dit is de grootste blunder van het Nobelcomité", zei hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Eén van de grootste schrijvers in de Amerikaanse geschiedenis zonder prijs? Onbegrijpelijk."

Volgens hoogleraar Amerikaanse literatuur Kristiaan Versluys wist Roth een haarscherp beeld te geven van de Verenigde Staten tegen de achtergrond van het einde van de vorige eeuw. "Met het wegvallen van de vaste waarden en het wegkwijnen van religie als ankerpunt. Wat overbleef was een dolende, zoekende, twijfelende mens", zei Versluys in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Schone schijn

Ook zijn Joodse achtergrond was een belangrijk thema in zijn literaire werk. "De Joden in het Amerika van na de oorlog, probeerden zo snel en geruisloos mogelijk te integreren. Ze wilden natuurlijk niet tegenkomen wat men in Europa gezien had, namelijk dat ze het zwarte schaap werden", aldus Versluys.

In zijn boeken legde Roth bloot dat dit in feite schone schijn was. "De Joden in Amerika waren in zekere zin model-immigranten. Maar tegelijkertijd waren er ook familievetes, jaloersheid, gierigheid, dus algemene menselijke thema's die het lokale overstijgen."

"Door zijn hele carrière heen heeft hij de hypocrisie van de Amerikaanse droom neergesabeld en het geloof dat men in Amerika vredevol en vreugdevol kan leven, zonder spanning. Een soort idyllisch ideaal, de Amerikaanse droom in al zijn facetten. Hij heeft dat ontmaskerd, door erop te wijzen dat men in Amerika leeft zoals overal elders, namelijk op een tragische manier die eindigt met de dood."

Ster advertentie
Ster advertentie