Binnenland

Zo maak je stamppot volgens de wereldkampioen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
 1. Nieuwschevron right
 2. Zo maak je stamppot volgens de wereldkampioen

[AVROTROS] Stamppot is er in allerlei vormen, maar traditioneel bestaat het uit aardappelen en groenten en worden alle ingrediënten in een enkele pan bereid. Radar geeft aan waar je op moet letten bij het maken van stamppot.

Hans Everse is twee keer wereldkampioen stamppotmaken geweest. Nederlanders koken vooral boerenkool, één van de makkelijkste stamppotten om te maken. Een stamppot zonder aardappel is geen stamppot. Everse zegt dat je ook roomboter moet gebruiken. Hij gebruikt gezuiverd Oosterscheldewater als zoutvervanger.

Zo maak je basisstamppot

Breng water met zeezout aan de kook en blancheer daarin kort de groenten. Spoel ze koud af en zet ze aan de kant. In hetzelfde water kook je de aardappelen met schil. Giet ze af en bewaar een beetje van het kookvocht.

Stamp de aardappelen met grove mosterd, boter en peper. Everse zegt dat de aardappelschillen rolletjes vormen in de puree en zo zorgen voor een extra bite. Spatel vervolgens de groenten erdoor. Zo blijft de groente volgens Everse goed zichtbaar en blijft er veel van de smaak en bite behouden.

Stamppot te droog?

Gooi er wat van het kookvocht bij. "Er hoeft geen jus bij, dat hebben we allemaal verzonnen. Stamppot is een vegetarische basis. Daar kan je dingen als vlees, spek of worst bij doen."

Recept voor Zeeuwse kruidenstamppot

Ingrediënten voor twee tot vier personen:

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 200 ml gezuiverd Oosterscheldewater (of gewoon water)
 • 300 ml leidingwater
 • 50 gram rode ui fijngesnipperd
 • 200 gram cocktailtomaatjes gemengde kleuren
 • 1 bosje kervel (geen gedroogde kruiden)
 • 1 bosje dille
 • 1 bosje peterselie
 • 1 bosje bieslook
 • roomboter of olijfolie naar wens
 • peper uit de molen
 • grove mosterd

De basisbereiding van stamppot lees je hierboven. Snij de ui en kruiden fijn en halveer de tomaatjes. Spatel ze door de gestampte aardappelen. Je kan de stamppot ook verrijken met vers zeewier. Kook deze kort mee met de aardappelen. "Gedroogd zeewier zorgt voor een zilte smaakbeleving."

Tip van Hans Everse

Iedere stamppot kan je aankleden met geschaafde Parmezaanse kaas, gefrituurde uitjes, noten of wat je maar wilt. Ben je een groot vleesliefhebber dan kunnen gebakken spekjes en de traditionele rookworst natuurlijk ook erbij. Zorg wel dat je een rookworst koopt bij de slager. "Check sowieso altijd de ingrediënten op de verpakking voor je iets in je mond stopt. Wie eet er nou ingrediënten waarvan we niet weten wat het is?"

Indien je geen gezuiverd Oosterscheldewater hebt voeg je zout naar smaak toe. Hiermee bereik je niet de genoemde zoutreductie die je met zeewater wel bereikt. Gebruik geen ongezuiverd zeewater, want dat is niet verantwoord.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie