Binnenland
KRO-NCRV

Jeugdcriminaliteit verplaatst zich naar online: 'Van vakken vullen, naar online zakken vullen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdcriminaliteit verplaatst zich naar online: 'Van vakken vullen, naar online zakken vullen'

Internet maakt criminaliteit veel toegankelijker en met name jongeren komen hierdoor op het verkeerde pad terecht. "Ze gaan van vakken vullen bij de supermarkt naar online zakken vullen", aldus Theo van der Plas van de Nationale Politie bij Spraakmakers.

Theo van der Plas en Robby Roks over online (jeugd) criminaliteit

Jongeren maken meer gebruik van technologie om illegaal aan geld te komen, ziet ook criminoloog Robby Roks. In sommige gevallen gaat dit hand in hand met de ‘ouderwetse, traditionele’ criminaliteit. "Als je vroeger een televisie stal, moest je in de buurt rondvragen wie een tv wilde kopen. Nu verkoop je ‘m gewoon online", legt Roks uit.

Van der Plas vult aan: "De schaal wordt hierdoor veel groter. Deze online mogelijkheid maakt deze vorm van criminaliteit veel toegankelijker."

Ronselen van jongeren

Dat zegt ook Jeugdofficier van justitie, Rianne de Back. "Jongeren zien bijvoorbeeld op Telegram of Snapchat een oproep om snel geld te verdienen", vertelt de Back. "Dan wordt contact gelegd en specifieke afspraken gemaakt om ergens te verschijnen. Daar krijgen ze een wapen, springen ze achterop een scooter en plegen ze een overval."

Voor het Openbaar Ministerie is het nog een raadsel hoe dit er achter de schermen aan toe gaat. De Back: "Ik ben benieuwd of hier een groter brein achter zit. Maar dit onderzoeken is momenteel nog erg lastig."

Voorlichting

De grote vraag is hoe OM en politie deze groeiende vorm van criminaliteit onder jongeren de kop in willen drukken. Volgens Van der Plas probeert de politie, naast een middel als de hackbevoegdheid, ook veel voorlichting te geven aan jongeren. "We maken ze ervan bewust dat het grote gevolgen heeft, ook voor henzelf. Als je wordt gepakt en de bank snijdt je rekening eraf en je kunt geen telefoonabonnement meer afsluiten. En in deze maatschappij ben je zonder bankrekening en telefoon ben je eigenlijk niet zoveel meer."

Hoe haal je jongeren uit de criminaliteit en hoe voorkom je dat ze er überhaupt in terechtkomen? In Spraakmakers gaan we dieper in op dit onderwerp. De ernst ervan, de mogelijke oorzaken, maar vooral ook manieren om te voorkomen dat jongeren afglijden. We praten onder andere met (criminele) jongeren zelf en met alle andere partijen in de strafrechtketen.

Ster advertentie
Ster advertentie