Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: EK Shorttrack, EK Schaatsen en Radio Doc

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: EK Shorttrack, EK Schaatsen en Radio Doc

Het is de laatste dag van hét schaatsweekend. De EK Shorttrack in Dordrecht en de EK Allround en Sprint in Italië lopen op zijn eind. Weten de Nederlanders nog medailles te pakken? Verder vandaag: in Radio Doc wordt ingezoomd op gegoede burgers die in 2015 besloten om op braakliggend terrein in Amsterdam-Noord te gaan kamperen.

EK Shorttrack

Zes finales in totaal staan vandaag op het programma. De finale van de 1.000 meter wordt nog voorgegaan door de kwart- en de halve finale. Om 16.09 uur begint de finale op de 1.000 voor vrouwen. De mannen beginnen ongeveer tien minuten later.

Vrijwel direct worden de superfinales op de 3.000 meter gereden. Ook hier geldt: dames eerst. De mannen volgen tien minuten later. De dag wordt afgesloten met de relay, waarmee de vrouwen 3.000 meter rijden en de mannen 5.000.

EK Allround en Sprint

Rond 14.15 uur weten we eindelijk wie de EK Sprint voor de vrouwen wint. Om 12.30 uur wordt de tweede 500 meter gereden waar om 13.43 uur de laatste 1.000 meter op het programma staat. Hetzelfde geldt voor de mannen, die strijden echter om de titel Europees Kampioen Allround. Zaterdag werd al bekend wie de sprintkampioen was. De mannen rijden de 1.500 meter en de 10.000 meter.

Radio Doc

In de kletsnatte septembermaand van 2015 besluiten honderdtwintig gegoede burgers plotseling huis en haard te verlaten om op een braakliggend terrein in Amsterdam-Noord te gaan kamperen. Ze staan er zes weken. In de modder. Zonder enige voorziening.

Inmiddels wonen de kampeerders in riante zelfontworpen huizen. Hoe kijken zij terug op de kavelcamping? Bracht dit het slechtste naar boven in de mens of hebben de ontberingen er juist voor gezorgd dat zij nu met elkaar een uitzonderlijk hechte buurt vormen? Luister naar Radio Doc om 21.00 uur.

En verder...

  • "Wij zijn de oorspronkelijke volkeren van Taiwan en wij wonen al zesduizend jaar in ons moederland. Wij zijn getuige geweest van alle eerdere bezoekers van dit eiland: de Spanjaarden, de Nederlanders, Koxinga, de Qing keizers, de Japanners en de Republiek van China." Aldus klonk de open brief aan de Chinese president Xi Jinping die deze week verscheen, waarmee de inheemse volkeren de Chinese president eraan wilde herinneren dat de Chinezen op Taiwan wat hen betreft nooit meer dan een van de vele bezettende machten is geweest. Klopt het inderdaad dat er ooit een Taiwan zonder Chinezen bestond, en zijn wij Nederlanders de Chinezen zelfs nog voorgegaan op dit kleine Aziatisch eilandje? Jan van der Putten, China-deskundige, is te gast in OVT om 10.00 uur.
  • De aanname dat Europese migranten naar Nederland komen omdat de sociale voorzieningen zo goed zijn, klopt niet. Dat blijkt uit het proefschrift van demografie-onderzoeker Petra de Jong van de Rijksuniversiteit Groningen. Belangrijkste motieven zijn de kans op het vinden van werk en de hoogte van het salaris. De Jong is te gast in de uitzending van Reporter Radio.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie