Binnenland
AVROTROS

'Ik heb de afgelopen jaren onder een ottersteen geleefd'

foto: Roslan RAHMAN / AFPfoto: Roslan RAHMAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb de afgelopen jaren onder een ottersteen geleefd'

Vijf jaar lang lag hij in de bosjes om één van de meest schuwe dieren te filmen die Nederland rijk is. De otter. Bioloog Hilco Jansma maakte een documentaire die onthutst, ontroert en die je verliefd laat worden op dit bijzondere beest dat tot voor kort in Nederland uitgestorven was.

#324 - Milou in gesprek met Hilco Jansma - Miss Podcast

Documentaire De Otter, een legende keert terug is het resultaat van enorme inzet en oneindig veel geduld van Jansma. Hij moest er zo ongeveer zijn hele sociale leven voor opgeven. "Ik heb de afgelopen jaren onder een ottersteen geleefd", zegt hij in Miss Podcast. Want hoewel de otter terug is, zijn er slechts zo'n 450 otter-individuen in Nederland. Toen Jansma met filmen begon, waren dat er nog veel minder.

Bovendien is het diertje zeer schuw. "De eerste dieren die waren uitgezet hadden een zender, zodat je ze kon tracken. Maar zelfs de mensen die dat deden, hadden 'm nog nooit gezien."

Uitdaging

Jansma is dan ook regelmatig voor gek verklaard, dat hij van plan was een documentaire over de otter te maken. "In het veld zie je ze nauwelijks. Om ze te vinden en dan ook nog eens te filmen, dat was echt een uitdaging."

"Het zijn er nog niet heel veel, maar er zit een ontzettend stijgende lijn in." Maar het neemt niet weg dat we er ons voor moeten blijven inzetten. Op de laatste woensdag van mei, de 26e, is het Wereld Otterdag. De documentaire van Jansma wordt dan opnieuw uitgezonden.

In Miss Podcast gaat Hilco Jansma met presentator Milou Brand in gesprek over belangrijke geluiden van zijn leven. Een gesprek over opgroeien temidden van natuur, of liefde daarvoor is aangeleerd of in de genen zit, of we dan de stad maar beter kunnen afschaffen en over hoe Jansma een eenzijdige vriendschap opbouwde met de otter.

Ster advertentie
Ster advertentie