Binnenland
NOS

Eenzaamheid Wmo-gebruikers neemt toe, vooral ouderen eenzamer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenzaamheid Wmo-gebruikers neemt toe, vooral ouderen eenzamer

Mensen die gebruikmaken van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, voelen zich steeds eenzamer. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vooral ouderen geven aan zich eenzamer te voelen.

Eenzaamheid Wmo-gebruikers neemt toe

Volgens het SCP blijkt tegelijkertijd dat steeds minder mensen denken dat ze een beroep kunnen doen op hun omgeving voor ondersteuning. Wmo-gebruikers hebben in het dagelijks leven hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke ondersteuning door de gemeente. Veel van hen zijn afhankelijk van de steun, vaak omdat ze die van hun eigen omgeving onvoldoende krijgen.

Emotionele eenzaamheid

Het SCP kijkt naar twee vormen van eenzaamheid: sociale en emotionele eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand geen sociaal netwerk en bij emotionele eenzaamheid ontbreekt het mensen aan waardevolle sociale contacten. "Wat we zien is dat die laatste vorm van eenzaamheid onder oudere Wmo-ers is toegenomen", zegt Jeroen Boelhouwer van het SCP in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens het SCP voelde vorig jaar 20 procent van alle mensen in de Wmo zich zeer eenzaam. Bij de groep die ook gebruikmaakte van de Participatie- of Jeugdwet was dat 22 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie