Binnenland

Hup Holland Hup

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hup Holland Hup

[AVROTROS] Om ietwat onverklaarbare reden belandde ik afgelopen donderdagavond bij een voetbalwedstrijd tussen Vitesse en Zulte Waregem. Dat was geafficheerd als topvoetbal in de Europese subdivisie. Geen Champions League dus, maar ergens in de onder-divisie van het Europese voetbal werd dit feestje op twee Nederlandse televisiekanalen uitgezonden. Redelijk opgetuigd was het daar in Arnhem, maar het was toch geen groot toneel, of tenminste een toneel waar je weleens met enigszins spanning naar wilt kijken. Zoals ik op die avond. Was het verveling? Neen, eerder vermoeidheid en ergens nog een rudimentair overblijfsel van het feit dat ik ooit in Arnhem ben geboren en dus…

God hemelse goedheid, wat een vergissing was dat. Eerder in de week zag ik Feijenoord schaapachtig dom voetbal afleveren tegen Braziliaanse Oekraïners. Dat was dus de Nederlandse top tegen een merkwaardig in elkaar gefrummelde selectie van Zuid-Amerikanen die het allen koud hadden in dat bijna onbestaande land ergens op weg naar Moskou. Waar er nou precies gespeeld werd, werd wel even uitgelegd, maar het bleef niet bij me hangen.

Pruts-voetbal

Feijenoord scoorde, maar stond drie zuchten later met 2-1 achter; ik weet nog dat ik er een beetje bedroefd om moest lachen. Zoveel verpletterende onkunde had ik in jaren niet gezien, maar het was wat het was: niets. Helemaal niets. Leegte. De Nederlands kampioensploeg, gehavend door te veel blessures, raakte geheel het noorden kwijt en speelde pruts-voetbal. Het was niet om aan te zien, maar het ging onder de vlag van de Champions League en dus hing er een licht overdreven kwaliteitslabel aan deze wedstrijd.

Sjiek wat geen sjiek is; het was nu overdreven gedoe dat nu eenmaal bij die (Champions League) organisatie past. Dat betekent dus: oppompen en zorgen dat de ballon niet knapt en net doen alsof het topsport is. Het was vreselijk om aan te zien en op die avond vroeg ik me nog net niet af waarom ik bleef kijken. Ik denk dat het komt omdat ik een zwak voor die Rotterdamse club heb, zeker als het even tegen zit.

Een zwak hebben voor een club als het even tegenzit? Dat deed ik op donderdag ook. Waarom in hemelsnaam werd deze wedstrijd op de televisie uitgezonden? Wie bepaalde dat? Ik heb vroeger het vak geleerd van een man die als eindredacteur aan de verslaggevers vroeg: was het een goede wedstrijd en wat denk je dat ik moet inplannen voor de samenvatting. Vier minuten voor een slechte wedstrijd acht voor een goede partij. Kwaliteit loonde; een goede wedstrijd kreeg meer zendtijd van hem.

Verbazen

Natuurlijk de tijden zijn veranderd en de complete baggerzooi van al die tegenvallend spelende ploegen wordt wekelijks in grote overvloed over vele kanalen uitgesmeerd, maar dan nog: waarom bleef ik in hemelsnaam naar Vitesse-Zulte Waregem zitten kijken? Was Nieuwsuur zo vervelend? Er zijn nu een paar dagen voorbijgegaan en ik kan nog steeds geen goed antwoord vinden. Had ik te doen met die Arnhemmers en probeerde ik ze moreel gezien op te krikken door als Arnhemmer te blijven kijken? In Godsnaam niet.

Ik keek eigenlijk ook om me te verbazen. Hoe konden mannen die als gevierde, zeer goed betaalde full profs door het leven gaan zo slecht spelen? Zo zonder inspiratie, zonder inzicht zonder vernuft, zonder hersens vooral. Voetbal verwerd tot zielloos heen en weer trappen van de bal; niemand had er nog zin in, er heerste een vervelende sfeer in het veld, de scheidsrechter was hinderlijk niet goed en voetbal op deze manier gespeeld had geen enkel recht op zelfs in extreem korte samenvatting op de treurbuis te komen.

39e plaats

Je deed niemand hier een plezier mee, je joeg mensen bijna letterlijk naar een leesboek of wellicht een goed gesprek met moeder de vrouw, maar ik bleef, bijna gebiologeerd, zitten kijken naar het blauwe oog. Zoiets had ik eigenlijk nog nooit gezien, noch gedaan. Hier liepen mannen zonder inzicht, zonder gevoel, zonder ziel en zonder het besef dat er wellicht nog anderen meekeken naar hun gepruts.

De volgende dag las ik dat het Nederlands voetbal internationaal gezien is afgezakt naar de 39e plaats in Europa en ergens bleef me bij dat Liechtenstein bij ons in de buurt stond, als het al niet over Nederland was heengegaan. Aan tafel hadden we er een gesprek over: geen ploeg speelde op Europees vlak een behoorlijke partij. Nederlandse toptrainers werden elders heel snel eruit gekieperd, maar zouden dan weer wel goed zijn voor Oranje. Waarom? Nederland gaat niet naar de eindronde van het WK en in Zeist breekt men ’t hoofd hoe dat toch kan.

Het zou zo maar kunnen dat hier te lande een ietwat verkeerde gedachte leeft hoe je voetbal op niveau dient te spelen in het jaar 2018. Het zou zo maar kunnen dat er elders beter en verfrissende over het spelen van deze edele sport wordt nagedacht en dat de uitvoering op die bij ons straatlengtes voorsprong heeft. Elders zie je goed getrainde kerels fysiek voluit gaan en proberen van voetbal een interessante bezigheid te maken.

Cabaret

Wij doen het rustig aan, spelen elkaar lang en traag de bal toe, vaak op eigen helft en betrekken vaak de keeper in de opbouw. De meeste Nederlandse keepers zorgen door hun beschamende uittrappen voor balverlies. Wordt daar niet op getraind? En ingooien is ook al zo moeilijk. Hoe krijg je in hemelsnaam de bal bij iemand die hetzelfde shirt draagt? Ga maar eens goed opletten, het is bijna cabaret. Op snelheid een man passeren? Vergeet het. Doelgericht vooruit spelen? Dat was ooit.

Ergens onderweg is iets geheel verkeerd gegaan. We barsten van de voetbal talkshows op onze televisie, waar een leger aan kenners en profs het ook niet weet. Cynisme is vaak een wapen tegen de onmacht. Analist René van der Gijp kan het, niet eens erg gechargeerd, zo fraai uit zijn mond krijgen: ”Die kan er he-le-maal niets van…” Die van Vitesse bewezen dat op donderdag. Ze konden er he-le-maal niets van. Het was beschamend slecht.

Niemand zei sorry

Profsport op enig niveau mag best eens hiaten vertonen en een foute pass zit ingeslepen in het moeilijke spel dat voetbal nu eenmaal is, maar dit sloeg werkelijk alles. Niemand had werkelijk enig idee waarmee hij bezig was.

Niemand zei ook “sorry”. In de aansluitende verklaringen zagen we grijs uitgeslagen spelers die erop los lulden en de meest idiote dingen zeiden. De realiteit was hen ook geheel gepasseerd, maar dat laatste nam je op de koop toe.

Ster advertentie
Ster advertentie