Binnenland
NOS

Voetbalclubs opgelicht: 'Ervaren directielid schaamde zich dood'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalclubs opgelicht: 'Ervaren directielid schaamde zich dood'

Voetbalclubs uit binnen- en buitenland zijn opgelicht door een Nederlander die zich voordeed als directielid van voetbalclubs. Dat schrijft De Telegraaf. De oplichter deed of hij spelers wilde verkopen en eiste vooruitbetalingen. Gedupeerden werden met de dood bedreigd.

"Zaakwaarnemers van clubs kwamen in contact met deze man", vertelt misdaadverslaggever bij De Telegraaf Mick van Wely. "De man deed zich voor als directielid van een club en had perfecte contracten en hele normale onderhandelingen over de transfer van een speler", zegt hij over de zaak die hij heeft ingezien. "Hij vroeg een soort belasting voor de bond of een aanbetaling voor een medische keuring: bedragen van 2500 euro. Dat werd dan betaald."

Buitenkansje

"Opvallend vond ik", vervolgt hij. "Dat ervaren directieleden van een club uit het Verenigd Koninkrijk erin zijn getrapt. Ze zeiden dat ze zich doodschaamden." Hij vermoedt dat mensen de fout in gaan als ze 'geld ruiken'. "Bij een was er sprake van een transfer van slechts 120.000 euro, ze dachten: dat is een buitenkansje, een koopje! Ze willen snel geld verdienen en dat is gevaarlijk, dan ga je de mist in."

Het contact met de oplichter verliep allemaal online, vertelt Van Wely. "Via whatsapp of telefonische gesprekken. Er werden hele professionele contracten overlegd, compleet met clublogo. Maar er zijn ook bedreigingen geuit. Dan heb je het over: ik maak je kapot; wij zijn ongrijpbaar; wij hebben je paspoortgegevens, dus we trekken je helemaal leeg. Dat klonk heel intimiderend", zegt de misdaadverslaggever, die de bedreigingen heeft gehoord.

Waarschuwen

De opgelichte clubs wijzen allemaal naar een persoon, die overigens nog geen officiƫle verdachte is. "De contactgegevens en stem van die persoon komt overeen. Het zou gaan om een voetballer uit Nederland, die bij verschillende clubs heeft gespeeld", legt Van Wely uit. "Dat is ook gemeld bij de politie."

De KNVB heeft melding gedaan bij de politie en gaat clubs waarschuwen, zegt Van Wely.

Telegraaf

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie