Binnenland
NOS

Minister Dekker gaat nieuwe extra beveiligde cellen openen voor zware criminelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dekker gaat nieuwe extra beveiligde cellen openen voor zware criminelen

Er komen nieuwe, extra beveiligde bajesafdelingen voor zware misdadigers. De keiharde drugscriminaliteit dwingt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming ertoe. "Je heb grofweg twee regimes in Nederland, het reguliere regime en de EBI waar de echt zware criminelen zitten. Daar zit bijvoorbeeld ook Ridouan Taghi in voorarrest. Maar je ziet nu een groep daar tussenin en daar is deze nieuwe afdeling voor", zegt justitieverslaggever van EenVandaag Bram de Waal.

Video niet beschikbaar

Afgelopen maart opende zo'n speciale Afdeling Intensief Toezicht (AIT) voor twaalf zware jongens in Leeuwarden. Aankomend voorjaar opent de Dienst Justitiële Inrichtingen een tweede in de gevangenis van Krimpen aan de IJssel. "En er wordt zelfs al nagedacht over een derde plek", vertelt minister Dekker tegen EenVandaag. De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar 18 zware gedetineerden in een geïsoleerd en gecontroleerd regime zitten, heeft de grenzen van zijn capaciteit ruimschoots bereikt.

Meer plek voor zware jongens

"De criminaliteit verhardt en dat betekent dat we steeds meer zware jongens binnenkrijgen", vertelt Dekker. Er werden het afgelopen jaar een flink aantal criminele kopstukken aangehouden. Zo werd in februari Ridouan Taghi gearresteerd en niet veel later ook Saïd R., die Taghi's handlanger zou zijn. Ook de afgelopen maanden werden enkele grote drugsbaronnen aangehouden, zoals Roger 'Piet Costa' P. en de Haagse Godfather Piet S..

"Naarmate politie en Openbaar Ministerie er meer in slagen om dit soort gasten binnen te krijgen, gaan wij voor meer plek zorgen", zegt Dekker. Er komen meer beveiligde afdelingen en voor 2026 zal in Zeeland zelfs een heuse 'Law Delta' verrijzen. Een gevangenis voor 222 criminelen met een EBI en een beveiligde rechtbank in één complex. Zo hoeven mensen niet over de weg vervoerd te worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie