Naar homepage
Binnenland

40 klimaatmaatregelen, omdat alle kleine beetjes helpen

foto: Bron Pixabayfoto: Bron Pixabay
 1. Nieuwschevron right
 2. 40 klimaatmaatregelen, omdat alle kleine beetjes helpen

Onder het motto “Niets doen of zeggen dat het niet kan, is geen optie”, presenteert Marjan Minnesma van Urgenda maandag haar veertig klimaatmaatregelen aan het kabinet. Het is dan precies vier jaar na het winnen van de beruchte Klimaatzaak en volgens de duurzaamheidsorganisatie levert dit pakket genoeg op om de reductie van 25% CO2 in 2020 te kunnen halen. In Vroege Vogels legt Marjan Minnesma uit hoe ze het Kabinet zover gaat krijgen dit plan over te nemen.

Volgens Urgenda heeft de overheid een paar opties. Ze kunnen in een stap dichter bij hun doel komen door kolencentrales te sluiten. Maar ze kunnen ook veertig maatregelen doorvoeren die elk een beetje CO2-reductie opleveren. Veel stappen waarmee je gezamenlijk de vermindering van C02-uitstoot kan behalen.

Quote

De samenleving staat klaar om aan de slag te gaan. Nu het kabinet nog.

Urgenda

Er zitten veel maatregelen bij die moeten zorgen voor draagvlak en helpen om de totale energietransitie te versnellen. De afgelopen maanden presenteerde Urgenda al een aantal van deze mogelijke klimaatmaatregelen. Urgenda wil vooral laten zien dat het kan door bijvoorbeeld het aantal koeien te verlagen, met duurzaam bosbeheer of zonnepanelen te plaatsen op de overheidsgebouwen.

Top 5 Klimaatmaatregelen van Urgenda:

 1. Maak 100.000 huurhuizen energieneutraal
  Deze eerste maatregel levert 100.000 (bijna) energieneutrale woningen op met een (zeer) kleine energierekening, waarbij huurders er vanaf dag 1 op vooruit gaan.
 2. Krimp en verandering van de veestapel
  Minder koeien en een betere balans tussen het aantal koeien en de hoeveelheid land, leidt niet alleen tot lagere opbrengsten, maar ook tot minder kosten. Per saldo hoeft de boer er niet op achteruit te gaan.
 3. Verlaag de maximumsnelheid naar 120 of 100 km/uur
  Het kabinet kan dit relatief snel regelen, tegen hele lage kosten. Het is aan het kabinet hoe moeilijk of makkelijk ze het zichzelf willen maken. Gewoon terug naar 120/100 levert 0,2 Mton (megaton) minder CO2-emissies op.
 4. Zorginstellingen energiezuinig maken
  Als verzorgingshuizen voor ouderen, gehandicapten en zieken een reeks simpele maatregelen nemen en wat aandacht besteden aan gedragsmaatregelen, dan is met weinig moeite al 0,2 Mton CO2 per jaar te besparen.
 5. Na werktijd gaat het licht uit
  Winkels en kantoren moeten onnodige verlichting buiten bedrijfstijd uitschakelen. Een timer, veegschakelaar, bewegingsdetectie of gewoon iemand verantwoordelijk maken om het licht uit te doen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie