Binnenland
KRO-NCRV

Verontwaardiging over reportage bootvluchtelingen: 'Mensonterende verslaggeving'

foto: Sky Newsfoto: Sky News
  1. Nieuwschevron right
  2. Verontwaardiging over reportage bootvluchtelingen: 'Mensonterende verslaggeving'

De BCC en Sky News hebben veel kritiek gekregen, omdat hun verslaggevers het Kanaal op gingen om vluchtelingen in bootjes te filmen. Volgens critici is dit 'mensonterende verslaggeving'. Hoe activistisch moet de journalistiek zijn? Daar gaat het over in de Mediaforum.

"Ik vind het goed dat journalisten daar naartoe gaan om te kijken hoe die vluchtelingen erbij zitten vanaf een boot", zegt Jan Kees Emmer in het Mediaforum van Spraakmakers. "Het was live verslaggeving, dat maakt wel uit. De kritiek was: moet je ze niet aan boord nemen? Maar ik vind niet dat niet taak van de journalistiek. Als er een noodsituatie is, zouden ze vast hebben ingegrepen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoogleraar cultuurgeschiedenis Lotte Jensen is Spraakmaker van de dag en vindt de woordkeuze van de verslaggever ongelukkig. "Ze vraagt steeds are you okay, maar natuurlijk zijn die mensen niet okay."

Ingrid Spijkers van Omroep Fryslân had moeite met de live-verslaggeving. "Ik kreeg een gevoel van een finishverslag. Bij de laatste schaatser van de Elfstedentocht die binnenkomt, dat de journalist vraagt 'gaat het goed met je'. Het is goed dat dit in beeld gebracht wordt. Maar de over de toon kan je het wel hebben."

Op Twitter zegt Labour-parlementslid Zarah Sultana het volgende:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Activistische journalistiek

Jan Kees Emmer, voormalig adjunct hoofdredacteur van de Telegraaf, vindt dat journalisten minder activistisch moeten zijn. "Het is een stroming binnen de journalistiek, wordt ook onderwezen op Journalistieke opleidingen. Ik heb daar moeite mee. Er wordt gezegd dat je moet proberen om een verschil te maken, om een activistische agenda na te streven. Maar ik kijk daar anders tegenaan, je moet een venster creëren op de samenleving."

"Natuurlijk kan je betrokken zijn bij de samenleving, natuurlijk kan je onderwerpen agenderen. Want we zijn eerst mens, en dan journalist. Maar als het zo ver gaat dat je dingen wil veranderen en gaat meehelpen, dan word je activist." Emmer vindt sommige journalisten in de dop veel te ver gaan. "Ik heb een tijdje helpen examineren. Daar had ik jonge activisten tegenover me. Ik dacht bij mezelf: moet jij niet bij Greenpeace gaan werken?"

Spijker vindt het aandragen van oplossing wél onderdeel van de journalistiek. "Je moet die hele waaier schetsen, laten horen wat potentiële oplossingen kunnen zijn. Je wil een breed perspectief bieden."

Luister hier het hele Mediaforum:

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Ingrid Spijkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie