Binnenland
WNL

Defensie zet militair revalidatiecentum in om druk op revalidatieklinieken te verlichten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensie zet militair revalidatiecentum in om druk op revalidatieklinieken te verlichten

Revalidatiecentra stromen vol omdat steeds meer coronapatiënten moeten herstellen van een langdurige ziekenhuisopname. Kolonel Piet Hagenaars vertelt in WNL Op Zaterdag dat het militaire revalidatiecentrum gaat bijspringen.

"De exacte details zijn nog niet bekend, maar wij hebben één revalidatiecentrum in Doorn waar mensen opgevangen kunnen worden. Daarvoor zal met mensen uit de medische sector over moeten worden overlegd hoe wij dat precies gaan vormgeven", aldus Hagenaars.

'Worden geconfronteerd met grote groep nieuwe patiënten'

Hoewel het op intensive care-delingen minder druk wordt, is bij revalidatieklinieken het tegenoverstelde het geval. Exacte cijfers ontbreken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd inventariseert daarom nu hoe revalidatieklinieken ervoor staan, aldus Trouw.

Voorzitter Willem Wiegersma van Basalt in Den Haag, de grootste kliniek voor medisch specialistische revalidatie in Nederland, pleit in de krant voor de inrichting van een landelijk coördinatiecentrum om revalidatiepatiënten te spreiden. "We worden geconfronteerd met een grote groep nieuwe patiënten. De revalidatiezorg in Nederland kende al lange wachtlijsten. Als we niet nu al actie ondernemen voorzie ik dat die wachtlijsten weer gaan groeien."

'Niet iets wat wij zelf bepalen'

Kolonel Hagenaars legt uit dat de zorgsector, zoals ziekenhuizen en revalidatieklinieken, bij het ministerie van Defensie in Den Haag aangeeft wat ze nodig hebben. "Daar besluit de directie operaties wat defensie precies gaat doen. Die opdracht komt dan naar mij toe om met het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) tot uitvoering over te gaan."

Het TOC maakt dan een detailplanning. "In overleg met een zorginstelling bekijken wij dan precies wat nodig is en hoe wij het uit gaan voeren. Wij zijn in staat om allerlei soorten opdrachten uit te voeren, maar dat is dus niets iets bepalen wij dus niet zelf."

Ster advertentie
Ster advertentie